Zeci de olteni beneficiari de indemnizații pentru nevăzători, dețin și permise de conducere

Prefectul județului Olt a solicitat efectuarea de verificări

Sofer
Sofer sursa foto pixabay

Zeci de persoane din Olt, care primesc indemnizații pentru nevăzători, dețin și permise de conducere. Este vorba de 78 de oameni, iar printre ei, spune prefectul, ar fi și persoane care conduc. De vină ar fi procedura disfuncțională, crede Mario de Mezzo. „Pentru cazurile în care oamenii respectivi chiar conduc, dar primesc indemnizaţie, lucrurile se complică”, transmite prefectul de Olt. Cazul a ieșit la iveală în urma informaţiilor transmise de DGASPC Olt şi de Serviciul Permise de Conducere şi Înmatriculări Autovehicule, potrivit digi24.ro.

78 de olteni dețin permise de conducere auto valabile și încasează, simultan, indemnizație pentru handicap de vedere.

„Sigur, în cazul unora este doar lipsa de preocupare pentru acest subiect. Dar am primit sesizări şi informaţii clare că sunt şi persoane cu astfel de indemnizaţii de handicap care conduc. Problema pleacă de la o procedură disfuncţională. Medicii de familie sau specialiştii (oftalmologi) sunt cei care trebuie să anunţe Poliţia rutieră, nu comisia care acordă gradul de handicap. Din datele coroborate de la DGASPC, cu situaţia indemnizaţiilor de handicap pentru nevăzători, colegii de la Serviciul permise au verificat CNP-urile în baza de date cu permise şi au extras această evidenţă”, a spus Mario De Mezzo.

Pentru eliminare acestui paradox, dar și o eventuală tentativă de fraudare a statului, prefectul anunță o mini-anchetă

. Situaţia va fi actualizată şi datele vor fi transmise trimestrial la IPJ Olt pentru verificări. „Vom înainta aceste date către IPJ, cu două solicitări: să verifice individual această situaţie, fiecare caz în parte şi să ia măsurile legale care se impun. Sunt două feluri de măsuri: pentru cazurile în care persoanele sunt nevăzătoare şi nu a fost solicitată anularea permisului de conducere – să procedeze la anularea acestora, dar pentru cazurile în care oamenii respectivi chiar conduc, adică nu au probleme de vedere atât de grave, dar primesc indemnizaţie, lucrurile se complică. În plus, am stabilit cu colegii din prefectură să facem acest demers în fiecare trimestru – să solicităm de la DGASPC situaţia actualizată a persoanelor care primesc indemnizaţii de handicap grav sau accentuat pentru probleme de vedere şi să le înaintăm către IPJ pentru verificări şi măsuri”, a mai transmis prefectul Mario De Mezzo. 16 hectare noi de plajă la Costinești