Medicii avertizează: Anumite alimente nesănătoase creează o dependență asemănătoare cu fumatul

Alimentele bogate în carbohidrați rafinați și grăsimi pot provoca modificări ale creierului.

Dulciuri
Dulciuri sursa foto pixabay

O echipă internațională de oameni de știință condusă de Universitatea Michigan din Statele Unite a făcut o descoperire importantă pentru sănătatea oamenilor. Experții au constatat că alimentele ultra-procesate pot determina dependență ca fumatul, datorită gustului lor, dar și un risc ridicat de boli de inimă, accident vascular cerebral și obezitate, potrivit ziare.com.

Potrivit cercetătorilor, aceste tipuri de alimente sunt bogate în carbohidrați rafinați și grăsimi, substanțe care pot provoca modificări ale creierului.

Experții spun că alimentele ultraprocesate trebuie reglementate mai strict din cauza potențialelor calități care creează dependență și a impactului lor asupra crizei obezității. Cercetătorii spun că oamenii consumă în mod compulsiv alimente bogate în carbohidrați rafinați și grăsimi adăugate, pe care le consideră extrem de satisfăcătoare și atrăgătoare în moduri similare cu modul în care experimentează substanțele care creează dependență, cum ar fi nicotina. Printre persoanele cu diagnostice clinice definite, Yale Food Addiction Scale a identificat prevalența dependenței de alimente ajunge la 32% la persoanele cu obezitate care au o intervenție chirurgicală bariatrică și peste 50% la cei cu tulburare de alimentație excesivă.

Acestea includ alimente cu niveluri ridicate de carbohidrați rafinați sau grăsimi adăugate, cum ar fi dulciurile și gustările sărate, care sunt „cel mai puternic implicate” ca indicatori comportamentali ai dependenței, cum ar fi consumul excesiv, pierderea controlului asupra consumului, poftele intense și utilizarea continuă în ciuda consecințelor negative

Carbohidrații sau grăsimile rafinate au evocat „niveluri similare de dopamină extracelulară în striatul creierului cu cele observate cu substanțe care creează dependență, cum ar fi nicotina și alcoolul”, au raportat cercetătorii. Alimentele ultraprocesate includ băuturi gazoase, ciocolată și dulciuri, hot dog, cârnați, hamburgeri, chifteluțe, supă instant și tăiței, preparate gata, margarină și tartine, shake-uri înlocuitoare de masă și cereale pentru micul dejun. Ele pot conține ingrediente suplimentare adăugate în timpul producției, cum ar fi emulgatori, îndulcitori și coloranți și arome artificiale. 16 hectare noi de plajă la Costinești