Erupție solară violentă simțită simultan în premieră pe Pământ, pe Lună și pe Marte

Explozia a fost detectată de instrumente aflate la bordul mai multor nave spațiale

O erupție solară a fost simțită pentru prima dată simultan pe Pământ, pe Lună și pe Marte. Vârful radiațiilor primite de la Soare a fost descoperit graţie datelor relevate de mai multe misiuni spațiale, inclusiv de ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) al Agenției Spațiale Europene, care orbitează în jurul lui Marte, potrivit g4media.ro.

Fenomenul a fost descoperit de echipa de cercetare condusă de Bin Zhuang de la Universitatea Americană din New Hampshire, care a publicat datele în revista Geophysical Research Letters.

În ultimii ani, Soarele este într-o fază deosebit de activă, erupțiile violente care eliberează cantități mari de particule și radiații care pot lovi diferitele planete fiind destul de frecvente. Una dintre acestea a avut loc pe 28 octombrie 2021, o așa-numită erupție de clasă X1.0 (de tipul cel mai intens), care a lovit Pământul fără a produce daune, deoarece planeta noastră este apărată de un câmp magnetic capabil să protejeze suprafața și să redirecționeze spre poli multe particule încărcate (care duc la formarea de aurore).

 Acum însă, așa cum se precizează și în videoclipul informativ lansat recent de ESA, a fost pentru prima dată când urme ale aceleiași erupții au fost înregistrate simultan atât pe Marte, cât și pe Lună.

Explozia a fost detectată de instrumente aflate la bordul mai multor nave spațiale, printre care sonda europeană Trace Gas Orbiter (TGO) din cadrul misiunii ExoMars, roverul Marte Curiosity al NASA, aterizatorul lunar Chang-4 al agenției spațiale chineze CNSA, Lunar Reconnaissance Orbiter al NASA și misiunea EuCropis a agenției germane Dlr. O ”premieră” care cu siguranță se va repeta în timp, deoarece erupțiile solare sunt un fenomen destul de comun și care subliniază importanța unor niveluri adecvate de protecție pentru misiunile spațiale, mai ales în perspectiva viitoarelor colonii lunare locuite, sau a călătoriilor lungi cu astronauți către Marte.

Pană de curent de 38 de ore în Sfântu Gheorghe