Mircea Fechet: Vrem să renunțăm treptat la programul Rabla Clasic

Banii din bugetul Rabla Clasic vor fi folosiți pentru finanțarea mașinilor electrice noi și a infrastructurii de încărcare

Mircea Fechet - Ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că, având în vedere că planul UE este de a interzice comercializarea mașinilor noi cu combustie internă începând din 2035, Ministerul își propune ca anual să transfere bani de la programul Rabla Clasic către Rabla Plus, potrivit digi24.ro.

Ministrul speră ca banii din bugetul Rabla Clasic să se regăsească în finanțarea mașinilor electrice noi dar și a infrastructurii de încărcare

Ministerul Mediului lucrează cu un grup de lucru la o strategie pentru perioada 2025 – 2030 prin care să fie finanțate achizițiile de mașini electrice prin leasing. Se ia în calcul să nu mai fie finanțate vouchere, așa cum se face astăzi, ci să se acorde 5.000, 10.000 de euri banii toți odată , fiind posibilitatea finanțării leasing.

„Îmi e greu să-mi dau cu părerea la ce vor face viitorii miniștri ai Mediului. Putem să plecăm de la o certitudine. Din 2035 nu se vor mai comercializa autoturisme noi cu combustie internă. Probabil așa se va întâmpla. Dând timpul înapoi, constatăm că avem 11 ani până în 2035. Eu personal nu cred că va mai dura încă 11 ani această finanțare, pentru că îmi propun ca în fiecare an să se mute o parte nu foarte mare din bani de la Rabla Clasic la Rabla Plus.

E lucrul firesc care să se întâmple atunci când ne referim la finanțări acordate Ministerul Mediului. Am stabilit încă de săptămâna viitoare să avem un grup de lucru la Ministerul Mediului și să stabilim direcția în care vom merge în următorii cinci ani: 2025 – 2030, pentru că e firesc față de producători, față de importatori și față de cetățeni. Pentru prima oară, am invitat în acest grup de lucru și instituțiile financiare.

„Luăm în calcul să nu mai finanțăm vouchere, așa cum facem astăzi – să dăm 5.000, 10.000 de euri banii toți odată – ci posibilitatea finanțării leasing”

Să-i putem plăti unei persoane o parte din leasing, mai pune ea o parte și să beneficieze de o mașină electrică, având un impact financiar în bugetul Ministerului puțin mai redus”, a afirmat Mircea Fechet. Guvernul a dat startul înscrierilor în programele Rabla Clasic şi Rabla Plus începând de marți de la ora 10:00. Bugetul alocat în acest an Programului Rabla Clasic 2024 a fost de 300 de milioane de lei, iar pentru Programul Rabla Plus 1 miliard de lei, potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM). 43.000 de lei cheltuiți de autoritățile din Gorj pentru tratamentele și întreținerea unui cal