Sursa foto: Travel.ro

Prim-ministrul bulgar Kiril Petkov a anunțat că din 20 martie se va putea intra în restaurante, locuri publice și centrele comerciale fără certificat verde ( care atestă trecerea prin boală, vaccinarea sau un test negativ).

Obligativitatea documentului a fost impusă la începutul lunii octombrie a anului trecut din cauza numărului mare de noi cazuri de infectare cu Covid-19. Cu toate acestea, decizia autorităților bulgare a atras critici, în special din partea proprietarilor de restaurante și baruri.

Aceștia susțin că vor ieși în stradă și cer noi măsuri de prevenire a răspândirii virusului din cauza că Bulgaria este pe ultimul loc la vaccinare la nivelul Uniunii Europene, informează news.ro.

Bulgaria a înregistrat sub 2.000 de cazuri în ultimele 24 de ore

„Am reuşit să trecem prin valul Omicron fără închideri masive de şcoli sau afaceri. Prognozele noastre arată că în jurul datei de 20 martie va fi posibil să încetăm toate restricţiile din ţară legate de Certificatul Verde”, a spus Petkov.

Cu toate acestea, certificatul verde va fi în continuare necesar pentru persoanele care doresc să călătorească în interiorul Uniunii Europene, iar guvernul bulgar continuă să îndemne populația să se imunizeze împotriva Covid-19.

De la debutul campaniei de vaccinare, în Bulgaria s-au imunizat doar 2,04 milioane de persoane ( 29,4% din populație), fiind administrate 4,61 milioane de doze de vaccin. De asemenea, mai puțin de 40% dintre lucrătorii din domeniul sănătății din Bulgaria au primit cel puțin o doză de vaccin.

Mai mult, sub 40% dintre persoanele cu vârsta de peste 60 de ani au decis să se imunizeze împotriva Covid-19.

Până în acest moment, în Bulgaria s-au înregistrat peste 1 milion de infectări cu coronavirus și aproape 36 de mii de decese.

Reamintim că mai multe state din Uniunea Europeană au decis relaxarea restricțiilor impuse din cauza pandemiei datorită scăderii numărului de infectări. Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat că în România, restricțiile vor fi ridicate treptat, iar până la Sărbătorile Pascale se va renunța și la purtatul măștii în spațiile din interior. În ultimele 24 de ore, în țara noastră s-au înregistrat sub 8 mii de cazuri de infectare cu Covid-19. Cu toate acestea, la ATI sunt internați 1.101 de pacienți.

Cum recunoști un român în Bulgaria, fără să-l auzi vorbind