Marcel Ciolacu: „Suntem hotărâţi să facem opoziţie totală”

Incertitudine cu privire la constituirea Parlamentului

Cele câteva cazuri de infectări cu Covid, din rândul parlamentarilor din grupul minorităților, vor putea da peste cap întregul mecanism de constituire a Parlamentului României. Mai mult de atât, liderul social democraților, Marcel Ciolacu a precizat la Antena 3 că este un moment dificil, dar că liberalii sunt cel mai în măsură să vină cu soluția: „Ei conduc țara. Să respecte legile şi să ne spună cum şi când constituim Parlamentul”.

Noi suntem hotărâţi să facem opoziţie totală la ceea ce se întâmplă în acest moment şi veţi vedea că va fi o opoziţie care corespunde aşteptării românilor. Nu am înţeles, de exemplu, de ce am fost chemaţi de preşedinte la consultări. Preşedintele ne-a chemat, cred, pentru că şi-a dat Orban demisia. Şi dacă ne-a chemat pentru că şi-a dat prim-ministrul demisia, trebuia să cheme la discuţii PMP şi PRO România, nu AUR, pentru că nu aveam rezultatele alegerilor. În care logică constituţională am jucat noi?

Marcel Ciolacu, PSD

Ludovic Orban nu va fi, luni, preşedintele Camerei Deputaţilor

„Parlamentul a fost convocat de preşedinte pe 21 decembrie, dar forurile de conducere ale Parlamentului nu vor fi alese luni, pentru că nu este timp. Mai întâi, se constituie comisia de validare, care urmează să valideze mandatul fiecărui parlamentar. Apoi, urmează depunerea jurământului. Terminăm până la ora 20.00. Nu este clar ce se întâmplă cu parlamentarii care s-au infectat cu Covid şi nu pot depune jurământul. Sau cu grupuri întregi, cum ar fi cel al minorităţilor. Domnul Orban, care a negociat cu grupul minorităţilor, ce face? Vine la Parlament? Respectă legea şi îşi face două teste? Ei conduc ţara. Să respecte legile şi să ne spună cum şi când constituim Parlamentul”, a spus preşedintele PSD, care încă este șeful Camerei Deputaților.

Convocarea Parlamentului, astăzi, de la prânz

Noul Parlament este convocat pentru luni, la ora 12.00. Potrivit rezultatelor prezentate, luni, de Biroul Electoral Central, PSD va avea în viitorul Parlament 47 mandate la Senat şi 110 mandate la Camera Deputaţilor, în timp ce PNL a obţinut 41 la Senat, respectiv 93 la Camera Deputaţilor. Alianţa USR PLUS va avea 25 de mandate la Senat şi 55 la Camera Deputaţilor, iar Partidul Alianţa pentru Unirea Românilor (PAUR) – 14 la Senat şi 33 la Camera Deputaţilor. UDMR a obţinut 9 mandate la Senat şi 21 la Camera Deputaţilor.

Citește și: PSD: „Liberalii sunt de umplutură”

#News