Scoici
Scoici. Sursa foto: pixabay.com

Scoicile și iarba de mare vor fi scoase, în premieră în România, din apă și vor fi transportate într-un loc special în perioada desfășurării lucrărilor de reabilitare a plajelor din sudul litoralului, potrivit digi24.ro.

Condiția este impusă de Uniunea Europeană pentru protejarea habitatelor naturale

Pentru finanțarea proiectului de reducere a eroziunii de pe coasta Mării Negre, Uniunea Europeană a condiționat protejarea speciilor de scoici, care sunt un indicator al calităţii apei, având rol esențial în dezvoltarea biodiversității.

Reabilitarea plajelor de pe litoral costă 800 de miloane de euro, alocați de către Uniunea Europeană.

La finalizarea lucrărilor România va avea 250 de hectare noi de plajă şi o protecţie a regiunii de coastă de peste 30 de kilometri.
Speciile protejate de scoici se află în Eforie la țărm şi până în porțiunea unde marea are un metru adâncime. Scoicile stau ascunse în nisip, în perioada lucrărilor de reabilitare a plajelor, fiind scoase din apă şi depozitate în condiţii speciale.

O altă specie protejată este iarbă de mare care acum se găseşte doar în Mangalia, plantele fiind duse la Eforie Sud

Autoritățile trebuie să ia și alte măsuri pentru protecția mediului.”Trebuie relocate şi trebuie create condiţiile pentru ca ele şă-și refacă populaţiile, dar ce de nu să le şi sporească”, a declarat Victor Niţă, biolog marin.
„În funcţie de specificul zonei avem crearea de recifi artificiali, avem implantarea de iarbă de mare sau o specie de alge, Cystoseira bărbată, care este tot de interes comunitar”, a declarat Nicuşor Buzgaru, manager proiect ABADL

Amendă de 200.000 de lei pentru o firmă la care munceau la negru 827 de persoane