Proces civil pentru fraudă împotriva lui Donald Trump

Procesul încearcă să le interzică tuturor celor patru Trump să ocupe funcții de conducere în New York

Sursa foto: Pixabay

Procurorul general al statului New York a intentat miercuri un proces civil pentru fraudă împotriva fostului președinte american, Donald Trump, și a trei dintre copiii săi implicați în afacerile imobiliare ale familiei, relatează Reuters.

Procesul, intentat la o instanță din statul New York, în Manhattan, acuză Trump Organization, dar și pe fiii fostului președinte, Donald Trump Jr. și Eric Trump, și pe fiica sa Ivanka Trump, de numeroase acte de fraudă și fals în declarații prin intermediul cărora aceștia ar fi denaturat valorile proprietăților imobiliare pentru a obține împrumuturi favorabile și beneficii fiscale.

Procesul urmărește recuperarea a cel puțin 250 de milioane de dolari

Acțiunea civilă de 220 de pagini, depusă la Curtea Supremă din Manhattan, solicită daune de cel puțin 250 de milioane de dolari, dar și interzicerea permanentă a lui Trump și a celor trei copii ai săi, numiți în calitate de inculpați în acest caz, de a ocupa funcții de conducere în New York, respectiv interzicerea Organizației Trump de a putea să achiziționeze bunuri imobiliare comerciale sau să primească împrumuturi de la entități cu sediul în New York pe o perioadă de cinci ani.

Procurorul general Letitia James a declarat că biroul său a descoperit peste 200 de exemple de evaluări înșelătoare ale activelor, iar în plângere sunt menționate 23 de active pe care le-a numit „umflate în mod grosolan și fraudulos”.

„Modelul de fraudă și înșelăciune care a fost folosit de domnul Trump și de Organizația Trump pentru propriul lor beneficiu financiar este uimitor”, a declarat James într-o conferință de presă, citată de publicația anterior menționată.

Atât Weisselberg, cât și Trump Organization au fost inculpați penal anul trecut de către Procuratura Districtului Manhattan pentru o presupusă schemă de evitare a plății impozitelor pe o parte din compensațiile acordate directorilor companiei, printre care și Weisselberg.

Donald Trump: reacție dură pe platforma sa de socializare, Truth Social

După conferința de presă susținută de James, reacția fostului președinte american nu s-a lăsat deloc așteptată. Acuzând-o în mod constant pe James că ar fi motivată politic, acesta a ținut să menționeze, în online, că „o altă vânătoare de vrăjitoare de către un procuror general rasist, Letitia James” a început.

„Este o impostoare care a făcut campanie pe o platformă ‘prindeți-l pe Trump’ în ciuda faptului că orașul este unul dintre dezastrele lumii în materie de criminalitate și crime sub supravegherea ei!” a mai scris acesta.

James a deschis ancheta civilă privind practicile de afaceri ale lui Trump după ce Michael Cohen, fostul avocat și aranjor al lui Trump, a declarat în cadrul unei mărturii în Congres că fostul președinte a umflat valoarea unor active pentru a economisi bani la împrumuturi și asigurări.