O zonă întunecată a apărut pe suprafața Soarelui

Gaura coronală are în jur de 300.000-400.000 de kilometri în diametru

O regiune întunecată uriașă a Soarelui, numită gaură coronală, a fost descoperită de Observatorul Dinamicii Solare al NASA.
Aceasta nu este o gaură fizică formată în suprafața solară, găurile coronale fiind zone mai reci, astfel că nu strălucesc la fel de mult ca alte părți ale Soarelui și de aceea apar de culoare neagră, potrivit digi24.ro.


„Gaura coronală actuală, cea mare de acum, are în jur de 300.000-400.000 de kilometri în diametru. Asta reprezintă cam 20-30 de Pământuri aliniate unu lângă altul”.”, a spus Alex Young, directorul asociat pentru știință al Diviziei de Știință Heliofizică al Centrului de Zbor Spațial Goddard (NASA)

. Găurile coronale sunt fenomene des observate de astronomi, dar „nu sunt bine înțelese”.

Directorul adjunct al Centrului Național pentru Cercetare Atmosferică, fizicianul solar Scott McIntosh, se referă la aceste evenimente drept „partea întunecată a activității solare”. Găurile coronale reprezintă sursa vânturilor solare care ajung și pe Pământ cu viteze de până la 500-800 de kilometri pe secundă. În acest caz, vântul solar va ajunge la planeta noastră până la finalul săptămânii.„Vom începe probabil să vedem efectele vântului de mare viteză pe 24 martie”, a explicat Young. „Când vântul de mare viteză ajunge la Pământ, particulele și câmpul magnetic pe care le transportă vor interacționa cu câmpul magnetic al Pământului și, practic, îl va scutura ca pe un clopoțel”, a mai declarat acesta. Găurile coronale, însă, chiar și atunci când sunt gigantice precum cea care are loc acum, sunt mult mai blânde. Principalul efect la care ne putem aștepta pentru ziua de vineri este ca aurora boreală să fie mai strălucitoare decât de obicei.

Două persoane arestate, după ce au furat bunuri în apropierea podului peste râul Olăneşti