Germania legalizează consumul de canabis

Legea permite cultivarea a până la trei plante pentru consumul privat

Canabis
Canabis sursa foto pixabay

Bundestagul a adoptat o lege care permite persoanelor fizice şi asociaţiilor de voluntari să cultive şi să deţină cantităţi limitate de canabis. Germania devine astfel cea mai recentă ţară dintr-un grup restrâns care au legalizat acest drog, cel puţin în parte, potrivit digi24.ro.

Astfel, legea permite cultivarea a până la trei plante pentru consumul privat, deţinerea a 50 g de canabis acasă sau a 25 g în public.

Adulţilor li se va permite să cultive până la trei plante şi să deţină cantităţi mici de canabis de la 1 aprilie. Trei luni mai târziu va fi disponibil şi în cluburi autorizate fără scop lucrativ înfiinţate pentru a cultiva şi distribui planta de canabis. Consumul de canabis pentru persoanele sub 18 ani va fi în continuare interzis. Decizia adoptată de coaliţia tripartită aflată la guvernare, condusă de cancelarul Olaf Scholz, a fost luată în urma unei dezbateri aprinse despre avantajele şi dezavantajele unui acces mai uşor la acest drog.

„Avem două obiective: reducerea pieţei negre şi o mai bună protecţie a copiilor şi tinerilor”, a declarat ministrul sănătăţii, Karl Lauterbach

El a spus acest lucru la începutul unei dezbateri zgomotoase în care opoziţia l-a acuzat că promovează consumul de droguri. Politicianul creştin-democrat Tino Sorge a declarat: „Afirmaţi cu toată seriozitatea că, legalizând mai multe droguri, vom limita consumul de droguri în rândul tinerilor… Acesta este cel mai stupid lucru pe care l-am auzit vreodată”. Lauterbach a replicat că acest lucru echivalează cu a „băga capul în nisip”. Consumul de canabis nu numai că a crescut vertiginos în rândul tinerilor, al căror creier în curs de dezvoltare este deosebit de periclitat.

Drogurile de pe străzi sunt şi mai puternice, şi mai impure în zilele noastre, ceea ce le sporeşte considerabil nocivitatea.

Se estimează că aproximativ 7 milioane de germani consumă în mod regulat canabis. Guvernul a declarat anterior că mulţi consumatori se bazează pe acest drog din motive medicinale şi că noua lege va îmbunătăţi calitatea canabisului consumat de un număr tot mai mare de tineri. Medicii care se opun modificării legii au avertizat că aceasta va pune în pericol sănătatea tinerilor. Acest lucru deoarece va face drogul mai accesibil şi va creşte astfel riscul de dependenţă. Lipsă de medici stomatologi la Spitalul Județean din Botoșani