Salariati
Salariati

 Angajații din România vor putea beneficia de un nou tip de concediu, au decis deputaţii, care au introdus mai multe articole noi de modificare a Codului Muncii și a Codului Administrativ, potrivit ziare.com.

Concediu de îngrijitor, acordat maxim 5 zile lucrătoare

Astfel, angajatorul este obligat să acorde pe o perioadă  de cinci zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului, a concediului de îngrijitor, pentru oferirea de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie şi care necesită îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave. Perioada acestui concediu nu este inclusă în durata concediului de odihnă anual,  constituind vechime în muncă şi în specialitate. Salariaţii care primesc concediul de îngrijitor sunt asigurați, pe această perioadă, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei, au mai decis deputaţii. 

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de modificare a Codului Muncii şi a Codului Administrativ, care prevede mai multe drepturi suplimentare pentru salariaţi

Deputații au mai decis că şi funcţionarii publici pot lucra lunar, în regim de telemuncă, 5 zile  Propunerea legislativă modifică şi completează Legea nr. 53/2003 şi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 în scopul transpunerii în legislaţia naţională a mai multor directive europene. Potrivit noilor prevederi, salariatul poate solicită trecerea pe un post vacant care îi asigură condiţii de muncă mai favorabile dacă şi-a terminat perioada de probă şi are o vechime de minim şase luni la acelaşi angajator. Angajatorul are obligaţia să-i răspundă motivat, în scris, în termen de 30 de zile de la primirea solicitării.

Gabriela Firea: Fântânile urbane din Piața Unirii au repus Bucureștiul pe harta turistică a lumii. Mă bucur că acest proiect a fost realizat în mandatul meu de primar general