Nicolae Ciuca
Nicolae Ciuca- pag de FB


Premierul Nicolae Ciucă a participat, sâmbătă, împreună cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu înalți oficiali din Bulgaria, Macedonia de Nord, Azerbaijan, Grecia, Serbia, la operaționalizarea, la Sofia, a interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria. Sursele și rutele de aprovizionare cu gaz trebuie diversificate, pentru a compensa renunțarea la combustibilii rusești, a declarat premierul Nicolae Ciucă, potrivit stiripesurse.ro. Interconectorul inaugurat sâmbătă va permite României accesul la noi surse, precum terminalul pentru gaz natural lichefiat din Alexandroupolis, dar și la Coridorul Sudic

Potrivit premierului României, deficienţele în lanţul de aprovizionare, în special cu gaz, „create artificial de Rusia”, au impact nu doar asupra Europei, dar şi asupra pieţelor globale de energie

 „Deficienţele în lanţul de aprovizionare, în special cu gaz, create artificial de Rusia, au impact nu numai asupra Europei. Acestea creează tulburări pe pieţele globale de energie şi au generat costuri neaşteptat de mari pentru partenerii noştri din diferite părţi ale lumii. Orice pas întreprins în vederea creşterii securităţii energetice regionale şi – la o scară mai largă – a Europei are o conotaţie mai puternică astăzi, când aprovizionarea fiabilă, accesibilă şi sigură cu energie este cheia pentru îndeplinirea obiectivelor noastre de redresare şi rezilienţă”, a declarat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a subliniat faptul că punerea în funcţiune a Interconectorului Grecia – Bulgaria „contribuie în mod semnificativ la diversificarea aprovizionării cu gaze naturale”. Nicolae Ciucă a mai precizat că trebuie recunoscută necesitatea accelerării procesul de diversificare a surselor şi a rutelor de aprovizionare, deoarece Europa trebuie să îşi reducă într-un ritm mai rapid dependenţa de combustibili fosili din Rusia. Criză energetică resimţită de întreaga Europă  determinat statele să găsească soluţii pentru asigurarea nevoilor energetice atât pentru această iarnă, cât şi pentru viitor, respectând principiile sustenabilităţii şi protecţiei mediului, a mai declarat Nicolae Ciucă.


Finalizarea Coridorului Vertical va facilita tranzitul gazelor către Europa Centrală şi de Est şi către Balcanii de Vest, prin conectarea Coridorului de Sud şi a gazoductului BRUA.

„România este pregătită să îşi joace rolul de partener de încredere în asigurarea securităţii energetice a Europei”, a subliniat premierul român.

La evenimentul de lansare a exploatării comerciale a Interconectorului Grecia – Bulgaria au participat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, premierul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis, preşedintele Republicii Serbia, Aleksandar Vucic, preşedintele Republicii Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, prim-ministrul interimar al Republicii Bulgaria, Galab Donev.

Care este ceaiul pe care regele Charles îl bea în fiecare dimineață