Trei sferturi din locurile de cazare din Delta Dunării,  rezervate în această vară

Preţurile de cazare nu au fost majorate față de anul trecut

Începutul sezonului turistic anunţă un an bun pentru agenţii economici din Delta Dunării, unii administratori de unităţi de cazare din Sulina precizând că până la finele lunii septembrie 75% din locurile de care dispun s-au rezervat deja, în creştere cu aproape 50% faţă de anul trecut. La Jurilovca, toate locurile de cazare disponibile în această perioadă erau ocupate încă de la sărbătorile pascale, potrivit g4media.ro.

La Sulina, la începutul lunii mai, atunci când oraşul a fost plin de turiştii sosiţi la Parastasul piraţilor nepomeniţi, au fost rezervate majoritatea pensiunilor deschise în minivacanţa de Rusalii.

„De Rusalii, este plin. Nu am apucat să scoatem o ofertă specială, pentru că s-a vândut instantaneu”, a declarat administratorul unei pensiuni din Sulina, Dragoş Ioniţă. Preţurile nemajorate practicate pentru serviciile de cazare constituie principalul avantaj al acestei perioade în Deltă. „Noi vindem cu 220 de lei camera dublă. Demipensiunea e 100 de lei de persoană pe zi”, a menţionat Ioniţă.

La Sulina, unele grupuri de turişti sunt aşteptate de ansambluri folclorice ale minorităţilor.

 „Nu mai sunt tineri care să ducă tradiţia mai departe. Eu cânt din anul 2015. Ansamblul nostru interpretează melodii învăţate de la părinţi, bunici. Eu cânt ce-am auzit la Sfiştofca, de unde erau bunicii mei. Era o localitate foarte populată, iar acolo oamenii cântau atunci când munceau. Cântecele poate că nu sunt exact cum erau ale bunicilor, dar încercăm să le păstrăm”, a declarat una dintre membrele ansamblului Vostok, Claudia Halchin.

„Mulţi copii sunt plecaţi. La noi în localitate, nu au unde să lucreze şi au ajuns în oraşe mai mari sau în străinătate. Probabil că nu le mai plac tradiţiile ruşilor lipoveni. Avem copii care merg la dansuri greceşti. Foarte puţini mai ştiu să vorbească limba rusă. Noi încercăm să ducem mai departe cât mai putem, dar nu mai vin tineri care să facă la fel”, afirmă Claudia Halchin. Anul trecut, foarte puţini turişti străini erau în luna mai în Deltă, din cauza războiului din Ucraina. Acum însă lucrurile s-au schimbat. „Suntem într-o experienţă de 120 de zile în Europa de Est şi de aproape trei săptămâni suntem în România. Delta Dunării este ultima noastră oprire aici şi apoi vom merge în Bulgaria. Pentru mine, este o experienţă pe care o pot face doar o dată în viaţă, nu ştii dacă te mai întorci vreodată. Am auzit despre Deltă şi am vrut să o vedem”, a declarat Matthias V., din Germania.

Pasagerii unui avion, cântăriți înainte de îmbarcare