Ministrul Agriculturii: Se vor selecta unele alimente de bază pentru care se va reduce adaosul comercial pe tot lanțul între procesator și marile rețele comerciale

Este vorba despre alimente din opt coduri CAEN de produse.

Ministrul Agriculturii Florin Barbu a declarat că Guvernul și marile rețele comerciale vor selecta anumite alimente de bază pentru care va fi redus adaosul comercial din opt coduri CAEN de produse, iar adaosul se va reduce pe tot lanțul între procesator și marile rețele comerciale, potrivit economedia.ro.

„Sunt 8 coduri CAEN de produse. Am avut o primă discuție cu Asociațiile Marilor Rețele Comerciale din România. S-a stabilit un mod de lucru astfel încât în 2 zile rețelele comerciale ne-au promis că ne vor comunica produsele. Vorbim de coduri CAEN din panificație, pâine, lapte de consum, produse lactate, carne și produse din carne, ouă, faină, cartofi, mălai, fructe și legume proaspete. Trebuie identificate anumite produse din aceste coduri CAEN și încercăm să identificăm împreună această listă”, a declarat ministrul.

Florin Barbu a spus că reducerea adaosului comercial se va desfășura pe tot lanțul, atât la procesator, cât și la supermarket.„Pentr procesator, față de costul de producție, care are fișă obligatorie în contabilitate, se va aplica un adaos comercial, pe care îl vom stabili împreună cu procesatorii. Urmează apoi ca, pe tot lanțul, adaosul comercial să fie stabilit împreună cu marile rețele comerciale. Vorbim de procesare, vorbim de industria alimentară. Adaosul comercial va fi pe lanț de la procesator până la supermarket, că sunt unul, doi sau mai mulți intermediari, marja de adaos comercial pentru când ajunge produsul pe raft trebuie să fie cea pe care o stabilim cu marile rețele comerciale. În acea marjă care va fi stabilită cu Asociația Marilor Rețele Comerciale vor fi incluși toți participații la lanț. Nu s-a stabilit niciun procent, dar s-a sabilit o modalitate de calcul”, a afirmat ministrul.

 George Bădescu, director executiv Asociației Marilor Rețele Comerciale, a afirmat că nu s-a stabilit încă data de la care se va aplica măsura, dar se va discuta în ritm rapid.

„Deocamdată nu s-a discutat pe cifre concrete, s-a făcut un sumar al produselor care putea să intre pe… în general produsele de bază, aşa cum sunt ele definite şi în codurile CAEN… e vorba de carne, lapte, ouă, legume-fructe, panificaţie, nimic deosebit (…) Încă nu am ajuns foarte departe, pentru că aceasta a fost, să spunem, o discuţie exploratorie, însă este important că decizia va fi luată pentru toţi operatorii de pe lanţul economic, deci nu se va limita doar la comercianţi sau în zona de procesare”, a precizat Bădescu.

Utilizatorii WhatsApp pot bloca automat apelurile nedorite