Turkmenistanul vrea să interzică tutunul până în 2025

O campanie anti-fumat a început în anul 2000

Guvernul din Turkmenistan vrea sa interzică tutunul până în 2025 și pentru acest obiectiv pune în aplicare campanii care nu sunt apreciate de public. Turkmenistanul are reglementări stricte care interzic fumatul în toate spațiile publice închise, la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun, potrivit g4media.ro.

De asemenea, fumatul este interzis în anumite zone exterioare, inclusiv în parcuri, plaje și locuri de joacă, precum și în spațiile culturale, educaționale, medicale și sportive.

În timp ce cetățenii turkmeni nu se îndoiesc de beneficiile pentru sănătate ale inițiativei, ei critică metodele represive pe care guvernul le folosește pentru a-i obliga pe oameni să renunțe la fumat. .În ultima sa campanie anti-fumat, zeci de bărbați au fost arătați la televiziunea de stat pentru a-și mărturisi „fărădelegile”. Unii dintre bărbați au recunoscut că au adus produse din tutun în țară, alții și-au cerut iertare pentru că au postat pe rețelele de socializare fotografii în care apăreau fumând narghilea acasă. Unor cetățeni le-au fost făcute percheziții la domiciliu fiind   „suspecți” de fumat narghilea la începutul lunii iunie.

În capitala Ashgabat, poliția interogat tinerii care au distribuit online fotografii în care apăreau fumând narghilea.

În provincia Lebap, poliția a intensificat în ultimele săptămâni o campanie împotriva celor care mestecă tutun, un obicei popular în multe părți din Asia Centrală. În Turkmenistan, vânzarea, producerea și consumul de tutun de mestecat este considerată o infracțiune administrativă care se pedepsește cu amendă. Recidiviștii riscă până la 15 zile de închisoare. Poliția a reținut mai mulți mestecători de tutun și le-a cerut să dezvăluie numele persoanelor care au vândut tutunul sau riscă 15 zile de închisoare. Mai mulți vânzători ilegali de tutun au fost ulterior găsiți și amendați

Utilizatorii WhatsApp pot bloca automat apelurile nedorite