Sri Lanka se confruntă cu cea mai gravă criză financiară din ultimii ani, milioane de oameni luptându-se pentru mâncare, medicamente și combustibil, scrie CNN.

Prim-ministrul țării, Wickremesinghe, a anunțat că dialogul cu FMI este dificil pentru relansarea economiei care s-a prăbușit.

„Participăm la negocieri ca o țară în faliment. Prin urmare, trebuie să ne confruntăm cu o situație mai dificilă și mai complicată decât negocierile anterioare. Din cauza stării de faliment în care se află țara noastră, trebuie să prezentăm separat (FMI) un plan privind sustenabilitatea datoriilor. Numai atunci când sunt mulțumiți de acel plan putem ajunge la un acord la nivelul personalului. Acesta nu este un proces simplu”, a spus oficialul.

Sri Lanka, pe urmele Venezuelei. Milioane de oameni riscă să rămână fără mâncare

Guvernul a anunțat că benzina va mai ajunge doar pentru o zi, fiind limitată la serviciile esențiale, iar școlile au fost închise. În capitala comercială Colombo, sute de oameni stau la coadă pentru a cumpăra combustibil, iar uneori este nevoie de intervenția polițiștilor pentru a calma spiritele.

Ministrul energiei, Kanchana Wijesekera, a declarat că oamenii nu mai reușesc să-și cumpere alimente de bază, cum ar fi pâine sau lapte.

 „În ceea ce privește combustibilul și alimentele, țara noastră va trebui să se confrunte cu această criză la un moment dat. Combustibilul era limitat. Prețurile alimentelor au crescut. Din cauza recentelor crize globale, această situație s-a acutizat și noi”, a spus Wijesekera.

Reamintim că într-o situație asemănătoare s-a aflat și Venezuela în urmă cu câțiva ani, țara confruntându-se cu o penurie de medicamente și alimente. De asemenea, condițiile de viață s-au deterioarat grav, iar drepturile omului au fost trecute pe plan secund de autorități.

Potritiv europarl.europa.eu , 31 din 1.000 de copii din Venezuela mor înainte de a împlini vârsta de cinci ani, iar peste un milion renunță la școală din cauza problemelor financiare. Milioane de oameni au decis să fugă din țară din cauza sărăciei și foametei, majoritatea îndreptându-se spre Columbia, dar și Brazilia.

Citește și articolul: Situație dramatică în Sri Lanka. Medicii au ajuns să trieze pacienții