Zece tone de deşeuri de pe traseul Ecorutei Dunărene, colectate de voluntarii de mediu 

Asociația MaiMultVerde va amenaja până la sfârşitul anului primul traseu ecoturistic de natură şi agrement din judeţul Giurgiu, denumit „Ecoruta Dunăreană”, pe o distanţă de 44 de km

Zece tone de deşeuri au fost colectate, în decurs de două săptămâni, de către voluntarii de mediu de pe traseul viitoarei Ecorute Dunărene, informează Asociaţia MaiMultVerde. Echipe formate din 70 de voluntari din toată ţara au participat la acţiunile de ecologizare de pe malurile Dunării, în judeţul Giurgiu, în cele patru tabere de igienizare organizate în proiectul „Pentru o Dunăre cu malurile curate”, potrivit g4media.ro.

Astfel, în cadrul proiectului, MaiMultVerde va amenaja până la sfârşitul anului primul traseu ecoturistic de natură şi agrement din judeţul Giurgiu, între localităţile Slobozia, Oinacu, Giurgiu, Gostinu şi Prundu, denumit „Ecoruta Dunăreană”, pe o distanţă de 44 de km

Cu ajutorul voluntarilor, au fost parcurşi aproximativ 25 de kilometri şi colectaţi peste 2.400 de saci de deşeuri. În cursul lunii aprilie a acestui an, au mai fost colectate 700 de kg de deşeuri de pe malurile Canalului Cama din Giurgiu, locul unde Asociaţia MaiMultVerde a înfiinţat în urmă cu doi ani prima pădure comunitară din România.

„În momentul de faţă nu este clar ce autoritate este responsabilă cu salubrizarea malurilor Dunării iar această situaţie trebuie rezolvată urgent. Salubrizarea apelor şi a malurilor trebuie să fie considerată o problemă de interes naţional şi nu lăsată doar în grijă autorităţilor riverane apelor, care de cele mai multe ori nu au resursele şi nici capacitatea să o facă. Lipsa infrastructurii de colectare a deşeurilor, precum şi slaba informare a populaţiei cu privire la managementul deşeurilor conduc la depozitarea deşeurilor pe malurile nesupravegheate ale Dunării. Acestea trebuie folosite sustenabil, pentru ecoturism, să aducă beneficii atât comunităţii locale cât şi biodiversităţii profund afectate de poluarea necontrolată cu deşeuri”, a declarat Loredana Pană, expert advocacy în cadrul proiectului „Pentru o Dunăre cu malurile curate”.

Turkmenistanul vrea să interzică tutunul până în 2025