Mănăstirea Neamț a ajutat financiar și refuză orice ajutor financiar. Inițial, am crezut că știrea este o glumă, o nouă satiră la adresa bisericii. A existat o stare de urgență și mă tem ca va mai veni una. De altfel, nici transformarea stării de urgență în stare de alertă nu mă bucură.

A existat centru de carantinare în județul Neamț și au existat multe cheltuieli. Mănăstirea Neamţ a ajutat, punând la dispoziţie un număr de 52 de camere, respectiv 104 locuri, în vederea carantinării persoanelor. Suma care ar fi putut fi primită de mănăstire se ridica la 255.300 lei. Cu toate acestea, mânăstirea refuză suma.

”În urma solicitării de către Prefectura Judeţului Neamţ, către ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei de a se pune la dispoziţie mai multe locaţii pentru cei care vin din ţările afectate de coronavirus, în data de 10  martie 2020, am primit telefon de la ÎPS Teofan, să răspundem afirmativ în cazul în care vom fi contactaţi.

Am scris în adresa către primăria comunei Vânători-Neamţ, spre ştiinţa Direcţiei de Sănătate Publică, faptul că la nivelul Bisericii Ortodoxe Române s-au făcut colecte, ajutoare în natură şi în bani, acolo unde a fost nevoie, aşa cum a făcut Biserica întotdeauna când ţara a avut nevoie”, a declarat Arhimandrit Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ.

S-au luat măsuri întârziate, unii dintre noi încă dorm, iar alții se luptă în teorii ale conspirației. Mulți se gândesc doar la bani și arată cu degetul viitorul economiei. Se face și mult bine, dar se face în tăcere.

Nu știu dacă biserica a ajutat întotdeauna când țara a avut nevoie. Nu vreau să-l contrazic pe Benedict Sauciuc, dar ne-am cam ajutat noi pe noi. Cred că biserica ar putea face mult bine, chiar extraordinar de mult. Posibilități există și exemplele circulă repede, oamenii urmează cuvântul preotului, indiferent dacă respectivul ”cuvânt” e bun, rău, fals sau adevărat. Oamenii ascultă și respectă religia.

Ca o concluzie, binele se poate face și cu un ajutor financiar. Și cu un simplu spațiu de cazare. Și cu o simplă vorbă bună. Important este doar să vrei. Mi-e teamă doar că BOR a ajuns la concluzia că are cam multe păcate. Și-ar vrea să-nceapă să plătească pentru ele.

Citește și: ÎPS Teodosie și-o super ofertă: Paștele în reluare

#News
Foto