Perioada de pandemie, cu restricțiile de circulație, dar mai ales cu izolarea în case, așa cum a fost pentru două luni, în starea de urgență, au pus o „cărămidă” în plus peste presiunea la care sunt supuse persoanele  ce sunt victime ale violenței domestice. Un fenomen des întâlnit în România, din ghearele căreia 72 de femei nu au mai putut scăpa.

Din fericire, o lege solicitată de societatea civilă, cu privire la monitorizarea electronică a agresorilor a fost adoptată, marți, în Camera Deputaților, cu unanimitate de voturi. Proiectul a fost inițiat de liberalii Cătălin Predoiu (fost ministru al Justiției), Florin Cîțu, Alina Gorghiu și Marcel Vela (fost ministru de Interne).

Potrivit Legii ce reglementează monitorizarea agresorilor, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME) este un ansamblu de sisteme informatice dedicate, aplicaţii, echipamente şi reţele de comunicaţii şi tehnologia informaţiei, precum şi de dispozitive electronice de supraveghere, destinat monitorizării electronice în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale.

Dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe glezna persoanelor supravegheate. Prin excepţie, acest dispozitiv se montează pe braţul persoanei atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical. În scopul verificării cu operativitate de către organele competente a alertelor SIME, persoana supravegheată este supusă fotografierii, cu ocazia montării dispozitivului electronic de supraveghere. Fotografierea se face fără consimțământul persoanei.

Zeci de femei decedate, cu ordinul de restricție în buzunar

În 2020, aproape 10.000 de femei au fost bătute de parteneri, iar unele au fost ucise, cu ordinul de protecție în buzunar. De altfel, în lipsa brățărilor electronice, hârtiile emise de polițiști sau de judecători au fost inutile.

„Violența domestică este vizibilă doar în momentul în care victima atrage atenția prin moartea ei. Până atunci, din păcate, chestia asta, „eu nu mă bag”, toleranța excesivă este mult mai vizibilă”, preciza în urmă cu ceva vreme sociologul Gelu Duminică, citat de Digi24. Conform sursei sus menționate, creșterea violenței domestice, de la un an la altul, s-a văzut și în numărul ordinelor de restricție. Dacă în 2019 erau emise peste 7.900, în 2020 judecătorii și polițiștii au eliberat aproape 8.400.

Citește și: Bianca Drăgușanu: Adevăratul motiv care a dus la violență