Un vas de croazieră de lux cu peste 200 de persoane a eșuat în Groenlanda

Nava a rămas blocată timp de trei zile

Groelanda
Groelanda. Sursa foto: Pixabay.com

Un vas de croazieră de lux, care a eşuat săptămâna aceasta într-o regiune îndepărtată din Groenlanda şi care transporta 206 persoane la bord, a fost adusă din nou în larg joi după ce a fost remorcată de un trauler, potrivit declaraţiilor unui pasager şi ale forţelor armate daneze, potrivit g4media.ro. „O navă de croazieră în dificultate în parcul naţional este, evident, o îngrijorare. Cel mai apropiat ajutor este departe, unităţile noastre sunt departe, iar vremea poate fi foarte nefavorabilă. Cu toate acestea, în această situaţie specifică, nu vedem niciun pericol imediat pentru viaţa umană sau pentru mediu, ceea ce este liniştitor”, a adăugat el.”, a declarat şeful operaţiunilor JAC, comandantul Brian Jensen.

Nava Ocean Explorer a rămas blocată începând de luni în nămol şi aluviuni în parcul naţional Alpefjord, situat la circa 1.400 de kilometri nord-est de capitala Groenlandei, Nuuk.

”Am fost eliberaţi cu succes”, a declarat pentru Reuters Gina Hill, o pasageră din Australia, aflată la bordul ambarcaţiunii. Comandamentul arctic din cadrul armatei daneze a confirmat că vasul de croazieră a fost eliberat de Tarajoq, trauler şi ambarcaţiune de pescuit. Ocean Explorer va fi dus într-un port pentru evaluarea pagubelor, iar pasagerii vor pleca spre case pe calea aerului, a spus SunStone Maritime Group, compania care deţine nava de croazieră.

”Nicio persoană de la bord nu a fost rănită, nu s-a produs poluarea mediului şi nu a fost fisurată coca vasului”, a precizat SunStone într-un comunicat. 

Aurora Expeditions, cu sediul în Sydney, compania care a închiriat vasul şi a organizat croaziera, nu a răspuns imediat unei solicitări pentru comentarii. Life at Sea Cruises, care urmează să plece în noiembrie 2023 pentru o croazieră de trei ani în jurul lumii, consideră că oamenii sunt atât de entuziasmați de ideea de a naviga fără oprire, încât vor continua călătoria la nesfârșit.

Un britanic a înotat 500 de kilometri pentru a avertiza asupra poluării apelor