Ai putea să spui că într-o lume normală, supravegherea din elicopter nu e tocmai o metodă ce ar putea fi văzută cu ochi buni. De altfel, o astfel de abordare aduce aminte de cărți distopice ca „1984”. Cu toate astea, nu trăim într-o lume normală. Trăim într-o lume în care pericolul infectării pândește la orice pas, iar cel mai important lucru devine respectarea normelor de distanțare socială. Unii au înțeles asta, alții nu. Ca drept dovadă că am avut parte de curând de imagini „de război”, între clanurile de petrecăreți și forțele de ordine, ambele tabere ieșind cam șifonate din luptă.

Acestea fiind spuse, autoritățile s-au gândit la o metodă suplimentară de a-i monitoriza pe cei predispuși la petreceri și grătare: supravegherea din elicopter.

Într-o declarație de presă, șeful SIAS, chestorul Alexandru Scurtu a declarat că numărul forțelor de ordine din zone va fi direct proporțional cu gradul de risc. S-a vorbit, de asemenea, și despre posibilitatea folosirii forței letale, acesta dând asigurări că o astfel de metodă va fi pusă în aplicare numai în cazul în care nu vor exista alternative.

„Tactica și modul de intervenție se dispun în funcție de datele de la fața locului, numărul participanților și comportamentul acestora și de numărul forțelor de ordine din zonă. Acționăm după două principii: gradualitate și proporționalitate. Folosim forța letală numai atunci când nu mai este altă cale pentru a rezolva incidentul”, a acesta, potrivit celor de la Digi24.

Citește și: Bătaie ca-n filme în sectorul lui Florea, cu pietre și focuri de armă

#News