Europol avertizează: Violența și terorismul, în creștere pe internet

Potrivit organizaţiei de poliţie europeană, au fost semnalate 831 de elemente pe 34 de platforme

Europol şi forţele de ordine din 13 ţări ale Uniunii Europene şi din Marea Britanie au monitorizat timp de o zi conţinutul extremist şi violent pe internet, în special difuzări în direct, revendicări şi celebrări ale atacurilor. Concluzia este că ameninţarea cu atacuri a comunităţilor de extremă dreapta transnaţionale online este în creştere, a avertizat Biroul european de poliţie (Europol), fiind identificate peste 800 de exemple de conţinut violent sau ”terorist”. Potrivit organizaţiei de poliţie europeană, au fost semnalate 831 de elemente pe 34 de platforme, potrivit digi24.ro.

Două atacuri recente, comise unul în Statele Unite şi celălalt în Slovacia de către presupuşi bărbaţi înarmaţi de extremă dreapta, ”ilustrează o proliferare îngrijorătoare a activităţilor violente teroriste şi ale extremei drepte la scară mondială”, a declarat Europol.

 Potrivit Europol, autorii acestor atacuri fac parte din comunităţile online transnaţionale şi se inspiră de la alţi extremişți de dreapta violenţi şi terorişți.
Primul caz reţinut de Europol a fost uciderea a zece afroamericani de către autoproclamatul adept al supremaţiei rasiale a albilor Payton Gendron în oraşul Buffalo (SUA), în luna mai a acestui an. Al doilea caz a avut loc în Slovacia, unde un ”adolescent radicalizat”, fiul unui cunoscut membru al unui partid de extremă dreapta, a împuşcat doi bărbaţi în faţa unui bar gay din Bratislava, în luna octombrie. Atacurile au evidenţiat rolul central al propagandei online în procesul de radicalizare, a declarat Europol. Un alt exemplu al creşterii violenţei extremei drepte în Europa a avut loc după arestarea a 25 de presupuşi complotişți în Germania la începutul acestei luni. Potrivit procurorilor, gruparea urmărea răsturnarea guvernului şi instalarea unui guvern propriu folosind mijloace violente. Experţi antiterorişți au declarat că această grupare s-a inspirat din teorii ale complotului online, în special QAnon.

Roberta Metsola: România ar trebui să intre în Spațiul Schengen în prima jumătate a anului 2023