Sursa foto: CNN

Călătoriile vor fi transformate definitiv după ce prima mașină zburătoare produsă de Klein Vision a primit undă verde pentru a zbura, obținând certificatul de navigabilitate eliberat de Autoritatea de Transport din Bratislava.

Stefan Klein, fondatorul companiei Klein Vision, a declarat că mașinile zburătoare vor deveni extrem de eficiente în anii următori, iar certificatul „deschide ușa producției în masă” a acestor avioane hibride, jumătate mașină, jumătate avion.

„Aceasta este o confirmare oficială a capacităţii noastre de a transforma definitiv călătoriile pe distanţe medii”, a afirmat fondatorul Klein Vision, relatează Digi24.

Primul zbor a fost efectuat în 2021

Propulsat de un motor BMW de 1,6 litri, mașina produsă de Klein Vision a efectuat primul zbor în vara anului 2021. Aparatul a reușit să decoleze de pe o pistă de 300 de metri lungime, zburând cu 170 km/h, iar autonomia sa fiind de 1.000 de km.

Potrivit producătorului, transformarea de la mașină la avion durează trei minute și se face prin apăsarea unui singur buton.

Totodată, pentru obținerea certificatului eliberat de Autoritatea de Transport din Bratislava, acest avion hibrid a fost supus la 70 de ore de teste de zbor și la peste 200 de decolări și aterizări.

Reprezentanții companiei au declarat că urmează să obțină, de asemenea, certificatul de tip al aeronavei pentru începerea exploatării comerciale a aparatului său. Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației eliberează în Europa certificate pentru aeronavele civile.

Potrivit producătorului, AirCar are două locuri, iar spre deosebire de alte prototipuri de mașini zburătoare, aparatul de zbor nu este capabil să decoleze sau să aterizeze pe verticală, necesitând o pistă ca un avion. Construirea mașinii zburătoare a durat doi ani și a costat sub 2 milioane de dolari.

Mai mult, președintele Grupului de specialiști în navigabilitate și întreținere al Societății Regale Aeronautice, Kyriakos Kourousis, a declarat că nu este prima dată când tipuri similare de vehicule sunt certificate. Acesta a precizat că acest lucru va progresa în crearea unui produs care poate să ajungă pe piață în cel mai scurt timp.

Reamintim că în 2018, compania Tesla, condusă de Elon Musk, a trimis cu succes într-o călătorie un automobil sport Roarster cu un manechin numit Starman la bord.

Tesla vine în România și caută angajați