Sursa foto: Europa FM

Autoritățile din Thailanda au anunțat că cetățenii vor putea să cultive canabis în gospodărie, după ce planta  a fost eliminată de pe lista de droguri.

Ministerul Sănătății a mai declarat că thailandezii vor putea cultiva planta de canabis acasă, însă nu vor avea dreptul să o comercializeze fără alte autorizații, relatează CNN.

Reamintim că Thailanda este prima țară din Asia de Sud-Est care a legalizat marijuana, în 2018, pentru scopuri medicinale și cercetare.

Canabisul cultivat acasă ar trebui folosit în scopuri medicinale

În următoarele zile, mai mulți parlamentari vor prezenta un proiect de lege prin care planta de canabis să fie utilizată și în scopuri comerciale, precizând că vor fi adăugate anumite directive privind utilizarea în scop recreativ.

De asemenea, șeful Autorităţii de reglementare a alimentelor şi medicamentelor, Paisal Dankhum a anunțat că planta de canabis trebuie folosită în medicina tradițională și în scopuri medicinale, anunțând că vor exista mai multe controale după ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit legii, persoanele care cultivă canabis fără a notifica autoritățile riscă să primească o amendă de peste 600 de dolari sau trei ani de închisoare. În cazul în care oamenii legii descoperă că persoana vinde canabis fără autorizație, aceasta riscă atât amendă cât și închisoare.

În Europa, Malta este singura țară care permite cultivarea limitată și posesia de canabis pentru uz personal, relatează Reuters. Totodată, și Luxemburg a anunțat planuri similare, dar legislativul nu a aprobat încă această măsură.

Parlamentul din Malta a votat proiectul de lege cu 36 de voturi „pentru” și 27 „împotrivă”. Astfel, fiecare cetățean poate să dețină până la 7 grame de canabis și să crească maxim 4 plante. Cu toate acestea, fumatul de canabis este interzis în spațiile publice și orice persoană care este prinsă fumând în fața unui copil poate primi o amendă de până la 500 de euro.

Reamintim că Olanda este celebră în toată lumea, mai ales pentru fumătorii de marijuana. Persoanele pot achiziționa legal până la cinci grame de din cafenelele autorizate.

Numele științific al plantei canabia este canabis sativa, iar potrivit unui raport al ONU, canabisul este cel mai consumat și traficat drog la nivel mondial.

Neurochirurgul Vlad Ciurea susține folosirea canabisului în scop medical