Tătaru se așteaptă la menținerea pe „platou” și după sărbători

Situația din secțiile de terapie intensivă este tensionată

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a declarat, la Digi 24, că deși nu se așteaptă la o creștere considerabilă a numărului de noi cazuri de infectare cu Covid, se pregătește o extindere a numărului de paturi, în contextul în care din cei peste 1.200 de cazuri din ATI, mai bine de 400 de pacienți sunt intubați. Tătaru a precizat că nu se vor lua măsuri alte măsuri, suplimentare, față de cele deja existente, chiar dacă la nivelul Europei sunt anunțate deja intrări în carantină totală, chiar dinaintea sărbătorilor de iarnă.

Dacă avem în jur de 1255 de cazuri în terapie intensivă, din care 439 sunt intubați, celelalte paturi sunt paturi pe care putem face o terapie intermediară sau efectiv să pregătim aceste paturi pentru o terapie intensivă. Discuțiile pe care le-am avut cu managerii spitalelor din București, cu șefii secțiilor de ATI au fost tocmai în acest context, pentru a pregăti secțiile de ATI cu necesar și extinderea lor, dacă este nevoie, pentru perioada de sărbători

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

Întrebat dacă este de așteptat ca după sărbători să avem din nou 10.000 de cazuri de Covid pe zi sau chiar mai mult, ministrul a spus: „Nu, ne așteptăm ca în condițiile în care respectăm regulile care au fost impuse de la începutul acestei pandemii – mască, distanțare, dezinfectant – și respectarea pentru fiecare localitate în parte a regulamentelor impuse în funcție de transmiterea în comunitate, să avem menținerea acestui platou, chiar cu o scădere a numărului de cazuri în luna ianuarie. Iar în contextul în care va apărea și vaccinul, va duce la o scădere a numărului de cazuri”, a spus ministrul sănătății.

Citește și: Arafat, despre precauție, nu despre liniște

În ceea ce privește posibilitatea de suplimentare a restricțiilor impuse de autorități, în perioada sărbătorilor de iarnă, Nelu Tătaru a precizat că nu este necesară, pentru că în România deja au fost adaptate restricțiile, încă din toamnă, mai mult, au fost chiar și punctual, la nivel de comunități, carantinarea localităților unde coeficientul cumulat pe 14 zile depășea 9 la mie, un exemplu fiind în municipiul Sibiu, unde după carantină s-a reușit reducerea acestui coeficient de la 14 la 4 la mia de locuitori.

„Sperăm că respectarea unor reguli să ne dea măsura unui platou pe care să îl menținem. Sunt reguli care ar trebui respectate, după cum sunt și reguli care ar trebui urmărite că sunt respectate. Aici cred că și autoritățile locale, și autoritățile în drept ar trebui să evalueze mai mult sau să fie prezente mai mult pentru a vedea că aceste reguli se respectă”, a subliniat ministrul sănătății.

Ce să facă românii de sărbători

„Să păstrăm aceleași precauții pentru a spera ca la anul să avem sărbători normale, depinde numai de noi. Sărbătorile sunt niște momente intime ale fiecăruia dintre noi, ale fiecărei familii. Haideți să păstrăm aceste momente, dar cu anumite restricții – avem invitați de afară, păstrarea unei măști, o distanțare, un dezinfectant care trebuie să existe. Acest an va fi diferit, sunt și niște sărbători diferite”, a mai spus Tătaru.

Citește și: Arafat: „Depinde foarte mult de noi toți”

#News