„Funcțiile de demnitate publică nu pot fi și nu trebuie privite drept cadouri”

Cu această idee se încearcă transmiterea unui mesaj clar atât către celelalte partide, cât și electoratului

Co-președintele alianței USR PLUS, Dacian Cioloș a făcut public mesajul pe care l-a transmis colegilor de partid, cu privire la abordarea numirilor în funcții publice, care se dorește a fi o schimbare importantă a modului în care s-au făcut aceste numiri în ultimii 30 de ani în administrația publică. Mai mult, Cioloș a precizat că este „un principu asumat și de colegii de coaliție”. Într-o postare făcută pe Facebook, Cioloș a redat „mesajul intern” pe care l-a adresat colegilor de partid.

Proiectul nostru comun, USR și PLUS, a fost întotdeauna despre înnoirea politicii, despre profesionalism și competență în funcția publică. E firesc, pe de altă parte, să avem așteptări pentru munca pe care o depunem. V-ați asumat responsabilități în campanii, ați lăsat acasă familii sau v-ați neglijat serviciul, toate pentru binele proiectului USR PLUS. Așa cum am spus-o de fiecare dată, ideea de recompensă nu poate însemna un rabat de la principiul înnoirii și profesionalismului. Funcțiile de demnitate publică nu pot fi și nu trebuie privite drept cadouri pe care cineva să le împartă. Trebuie să dăm exemplu celorlalte partide și, totodată, electoratului nostru că avem forța acestei schimbări de mentalitate, că noi trăim ceea ce spunem.

Dacian Cioloș, președinte PLUS

Cum se va acționa pentru realizarea acestui proiect

„Vom acționa pe două planuri:

– vom include în Protocolul Coaliției de Guvernare principiul depolitizării administrației. Asta înseamnă că, în afara prefecților/subprefecților pentru care avem cadru legal reglementat, pentru funcțiile de conducere din deconcentrate care nu presupun asumări politice vom organiza concursuri transparente și corecte. Vom reda astfel demnitatea funcției publice locale, atât de afectate în acești 30 de ani de spectrul servilismului de partid.

– pentru funcțiile cu asumare politică, în administrația centrală și locală, vom organiza un proces de selecție pe bază de competențe profesionale, reprezentare și viziune politică. Avem deja baze de date cu membrii USR și PLUS care s-au implicat în pregătirea Programului de Guvernare. Ei vor fi primii la care vom apela, dar vom solicita pe domenii specifice și în funcție de nevoi și alți colegi sau susținători. În oricare dintre situații, o vom face transparent. 

Este esențial să înțelegem că toată credibilitatea noastră politică depinde în aceste zile de modul în care abordăm responsabilitatea așezării actului guvernamental și de administrare. Asta ține de fiecare dintre noi, de felul în care vorbim cu cei de lângă noi, de mesajul dat celorlalți parteneri de coaliție în plan local“, a fost mesajul transmis de Cioloș.

Citește și: „Ne-am luat responsabilități importante și ministere unde reforma este esențială”

#News