Arafat: „Depinde foarte mult de noi toți”

Șeful DSU, Raed Arafat a declarat, vineri seară, la Digi 24, că măsurile de carantinare zonală au dat rezultate în cele mai multe dintre localitățile aflate în această situație, acest lucru s-a văzut printr-o scădere a cazurilor de infectări Covid, dar avertizează că acest trend va depinde de fiecare individ în parte, în perioada următoare. Care este în același timp una destul de dificilă, fiind că vorbim de sărbătorile de iarnă, iar dorința românilor este de a le petrece cu prietenii sau familia. Respectarea măsurilor din starea de alertă, ce va fi prelungită și după 15 decembrie, se va vedea în perioada ianuarie-februarie.

„Dacă luăm media pe 7 zile, vedem că există o scădere și trebuie să vedem dacă va continua, iar asta depinde de noi. Când vedem localitățile care au fost carantinate, toate au arătat, chiar dacă au avut carantina prelungită cu încă 7 zile sau la unele chiar cu 14 zile, că s-a reușit controlul situației. La Timișoara, care n-a fost carantinată, au fost carantinate localitățile din jur și asta a avut un impact și asupra Timișoarei și s-a văzut că la Timișoara este o scădere. Sibiul, la fel. La Alba, a trebuit să prelungim”, a spus Arafat.

Aceste măsuri de carantinare zonală vor fi aplicate și pe viitor. „Inclusiv OMS și toată lumea vorbește de măsuri locale, zonale, nu măsuri generale, naționale, adică nu lockdown național, ci mai degrabă măsuri care să se concentreze pe zonele care sunt mai afectate, până se rezolvă problema acolo și bănuiesc că aceasta va fi și abordarea noastră mai departe. Eu n-am auzit pe cineva care dorește să se întoarcă la un lockdown generalizat, fără diferențiere”, a declarat șeful DSU.

De noi depinde cum vom fi în lunile următoare

„Dar depinde foarte mult de noi toți, pentru că vin perioade grele, vin perioadele sărbătorilor de iarnă, oamenii vor să se plimbe, vor să socializeze. Aici, din nou, depinde dacă acceptăm în perioada asta să reducem mobilitatea, să reducem contactele, să rămânem în interiorul familiei foarte apropiate, cu care trăim în casă. Atunci e posibil să evităm o situație mult mai serioasă, care să revină, chiar dacă acum scădem ca și cifră, dar să ne trezim că începe să crească după sărbători, în ianuarie-februarie. Rămânem adepții unor soluții zonale, locale, concentrate pe rezolvarea problemelor unde apar focarele mai mari în localități sau zone”, a asigurat Raed Arafat.

El a precizat că deocamdată nu s-a discutat nimic despre eventuale noi restricții introduse pentru perioada sărbătorilor. „E clar că măsurile pe care le avem acum probabil că vor continua, adică purtarea măștii și anumite măsuri care sunt implementate acum, măsurile sanitare vor rămâne, dar din nou, noi avem data de 14 (decembrie), momentul în care vom prelungi starea de alertă și probabil că acest lucru se va întâmpla în data de 14 pentru următoarea lună. Vom avea o analiză cu INSP-ul și cu toată lumea asupra situației epidemiologice. Depinde dacă continuăm să scădem sau creștem, dar la acest moment pot să spun că nu s-a discutat și nu există intenții de noi restricții”, a declarat Arafat.

Petrecerile private de acasă nu pot fi interzise

Însă Raed Arafat sfătuiește, ferm, gazdele să limiteze numărul de participanți, altfel după sărbătorile de iarnă riscăm să avem iar un număr ridicat de cazuri de infectări.

 „Dacă vorbim de întâlnire privată în casa unei persoane, nu putem să o limităm. Putem să sfătuim, putem să explicăm, dar să venim să spunem cuiva, în casa lui, că n-are voie să aibă mai multe persoane, există limitări la acest aspect. Sunt țări europene unde s-au luat astfel de măsuri, în România nu avem o astfel de abordare.

Sfatul nostru este foarte ferm: în perioada sărbătorilor să nu se întâmple să aducem mai mulți prieteni, mai mulți oameni în casă, în apartament.

Raed Arafat, șeful DSU

Să fim foarte mulți acolo, să nu respectăm regulile sanitare de bază, dacă suntem din diferite case, atunci clar vom asista la o creștere, din nou, după sărbători”, a conchis Raed Arafat.

Citește și: Crăciunul în jurul bradului, cu familia lărgită, doar un vis

#News