O pălărie a lui Napoleon Bonaparte, vândută la o licitație cu 1,932 milioane de euro

Identitatea cumpărătorului nu a fost dezvăluită

Napoleon Bonaparte
Napoleon Bonaparte Sursa foto Wijkipedia

O pălărie purtată de Napoleon Bonaparte, celebrul bicorn negru cu cocarda sa roşie, albă şi albastră, a fost adjudecată la Paris, pentru 1,932 milioane de euro, inclusiv taxele. Ofertele au depăşit cu mult estimările casei de vânzări Osenat din Franţa, potrivit g4media.ro.

 Identitatea sau naţionalitatea cumpărătorului nu au fost dezvăluite.

Licitaţia a atras colecţionari din întreaga lume şi a generat un mare entuziasm, a declarat casa de licitaţii. Casa şi-a depăşit propriul record stabilit în 2014, când vânduse o pălărie a lui Napoleon I cu 1,884 milioane de euro. Pălăria vândută a fost prezentată în prealabil publicului fiind evaluată între 600.000 şi 800.000 de euro.

Licitaţia a avut loc cu câteva zile înainte de lansarea unui film biografic cu buget mare dedicat lui Napoleon, cu Joaquin Phoenix în rolul principal.

”Pălăria singură reprezintă imaginea împăratului”, a declarat în octombrie licitatorul Jean-Pierre Osenat. Pălăria a fost purtată de Napoleon (1769-1821) „pe la jumătatea Imperiului”, potrivit autorului belgian Yves Moerman. Acesta a catalogat în 2007 pălăriile împăratului francez. În decurs de aproximativ cincisprezece ani, Napoleon ar fi purtat în jur de 120 de astfel de pălării. Acest lucru înseamnă că unele pot fi văzute din când în când la licitaţii. Precedentul record a fost de 1,884 milioane de euro în 2014, vânzare realizată tot de Osenat, în oraşul Fontainebleau.

Achiziţionată de un om de afaceri sud-coreean, pălăria provenea din colecţia familiei princiare din Monaco.

 În 2018, o pălărie despre care casa de licitaţii De Baecque et Associes crede că a fost purtată în timpul bătăliei de la Waterloo a fost vândută cu 350.000 de euro la Lyon. Bicornul a fost realizat de Pierre-Quentin-Joseph Baillon, blănarul împăratului începând din 1806.

Napoleon i-a adăugat cocarda în timp ce se afla pe Marea Mediterană, la întoarcerea de pe insula Elba la 1 martie 1815. Pălăria a rămas în familie până la sfârşitul secolului al XIX-lea, când a fost vândută către diverşi colecţionari. Ea a fost expusă la Musee de l’Emperi din comuna Salon-de-Provence (departamentul Bouches-du-Rhone) între 1967 şi 2002. Procurorii spanioli cer peste opt ani de închisoare pentru Shakira