Arhiepiscopia Tomisului vrea cu orice preț pelerinaj de Sf. Andrei

La aproape două luni de la hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, Hot nr 47, prin care este interzisă participarea la pelerinaje a persoanelor care nu se află în localitatea unde are loc evenimentul,  Arhiepiscopia Tomisului împreună cu mai multe persoane, printre care generalul Mircea Chelaru, profesorul Florian Colgeac, inventatorul Iuliean Horneţ, au depus la Tribunalul Constanţa o cerere de anulare a acestei hotărâri, care face parte din hot. CJSU Constanța. Asta în contextul în care, din această seară, municipiul Constanța intră, pentru două săptămâni, în carantină, și va intra sub incidența acestei hotărâri.

„Printr-o ordonanţă adoptată în baza unei legi de abilitare (ordonanţă simplă), Guvernul nu poate să restrângă exerciţiul libertăţii religioase, un astfel de act fiind neconstituţional, întrucât nu îndeplineşte condiţia stipulată de art. 53 alin. (1) coroborat cu art. 73 (2) şi art. 115 (1) din Constituţie. Cu atât mai mult această restrângere nu este aplicabilă prin intermediul unei hotărâri a Consiliului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), care este instituţie aparţinând executivului. Or, dacă actul prin care se stabileşte o măsură este neconstituţional, nu mai are nici o importanţă dacă măsura, în substanţa ei, este constituţională sau nu. Actul respectiv nu va produce pur şi simplu efecte”, a afirmat Diana Iovanovici-Şoşoacă, avocata Arhiepiscopiei, pentru news.ro.

„Este inadmisibil să discutăm despre permisiunea tuturor cetăţenilor români, chiar şi străini de a se deplasa şi participa la concerte, evenimente culturale, cinematografe, spectacole etc în judeţul Constanţa, să se deplaseze prin orice mijloace din alte judeţe, localităţi sau alte ţări pentru a participa la aceste evenimente nediscriminatoriu, dar pentru a participa la pelerinaje de genul celui de la Peştera Sfântului Andrei, întemeietorul creştinismului în România, sărbătoare naţională instituită prin OUG 147acest lucru este interzis”, a precizat avocatul Arhiepiscopiei Tomisului.

Termen, după ziua Sf. Andrei

Tribunalul Constanţa a acordat termen în acest dosar pentru data de 4 decembrie, iar avocatul Arhiepiscopiei a cerut ca judecata cauzei să se petreacă mai devreme, având în vedere că pelerinajul de Sfântul Andrei este programat pe data de 30 noiembrie.

„Am solicitat un alt termen, având  în vedere faptul că discutăm despre un interes major naţional, de urgenţă, iar potrivit Codului de Procedura Civilă termenele se pot acorda chiar şi de pe o zi pe alta, în pricinile urgente. Orice termen acordat peste data de 30 noiembrie, când se sărbătoreşte Sfântul Andrei, duce la lipsa de obiect a acţiunii, iar instanţa se va face vinovată de acest aspect. Prin acordarea unui termen la data de 4 decembrie, se urmăreşte atât de instanţă, cât şi de părţile chemate în judecată a rămânerii cauzei fără obiect, ceea ce înseamnă împiedicarea justiţiabilului la actul de justiţie”, a explicat avocatul Diana Iovanovici-Şoşoacă.

Arhiepiscopul Tomisului afirmase săptămâna trecută că va contesta în instanţă restricţiile impuse credincioşilor care doresc să meargă, în 30 noiembrie, la Mănăstirea „Peştera Sfântului Apostol Andrei”.

„Eu voi începe demersurile, îmi caut nişte avocaţi foarte serioşi, pentru că nu putem să fim împiedicaţi să mergem la vatra noastră părintească, la originea noastră spirituală. Vom ţine toate regulile, este un loc atât de larg acolo. Cum să nu ajung eu la Peşteră în ziua Sfântului Andrei. Este imposibil. Şi cum să nu ajungă constănţenii acolo? Dar eu cred că pot să ajungă toţi românii. Este adevărat Apostolul tuturor românilor. Aici nu este o sărbătoare locală, este o sărbătoare naţională, şi chiar a fost pusă în calendar ca sărbătoare naţională, sărbătoarea Sfântului Andrei, alături de 1 Decembrie, de asemenea sărbătoare naţională, care ţine de unirea tuturor românilor într-o singură ţară”, a declarat Înalt Prea Sfinţitul Teodosie într-o emisiune la Radio Dobrogea.

Citește și: În plină pandemie, un nou pelerinaj

#News