Locuitorii județului Bihor nu sunt interesați de reciclarea deșeurilor

Anul trecut, din peste 125 de mii de tone s-au putut recicla doar 10 mii de tone.

Reciclarea deşeurilor a fost realizată, anul trecut, în procent doar de  8,6% din cantitatea totală generată în judeţul Bihor, a anunțat reprezentanta Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Bihor, Adriana Calapod, potrivit g4media.ro.

 Gestionarea deşeurilor va fi însă tot mai eficient realizată, a precizat reprezentanta APM, ținând cont de faptul că cei mai mulți dintre locuitorii județului Bihor au acces la servicii de salubritate

Din acest motiv, autorităţile pot implementa şi promova măsuri pentru creşterea cantităţilor de deşeuri reciclate. De asemenea, se vor reduce cantităţile de deşeuri depuse la haldă prin intrarea în funcţiune, în această lună, a Staţiei de tratare mecano-biologică a deşeurilor (prin selectare, deshidratare şi incinerare la fabrica Holcim).

Din cantitatea totală de deşeuri de 125.152,10 tone, raportată în anul 2021 de operatorii autorizaţi pentru activitatea de colectare a deşeurilor, cantitatea deşeurilor reciclate este 10.767,34 tone (8,60% din total),. De asemenea, cantitatea deşeurilor supuse altor forme de valorificare este de 16.979,46 tone (13,57%)”, se arată în raportul prezentat de Adriana Calapod, şef de serviciu în cadrul APM Bihor. 

Potrivit acesteia, toţi cetăţenii Bihorului (100%, în urban, 99,9%, rural) au acces la servicii de salubritate, prin intermediul celor trei operatori de salubritate din judeţ

Salubri Aleşd, RER Vest şi AVE Bihor, sistemul de management al deşeurilor fiind coordonat de ADI Ecolect, organismul responsabil de salubritatea din Bihor. „Obiectivul de minimum 50% de reducere prin reciclare a cantităţilor de deşeuri municipale eliminate prin depozitare, calculat la cantităţile aferente anului 2021, ar trebui să fie în valoare de 62.575,64 tone, obiectiv neîndeplinit întrucât cantităţile efectiv reciclate în anul 2021 sunt de 10.767,34 tone (8,60% din totalul colectat), cantităţi încă mult inferioare ţintei de 50%”, se arată în raportul APM Bihor.

România are obligaţia de a asigura reducerea, până în anul 2025, cu minim 75% a cantităţii de deşeuri care ajung în depozitele de deşeuri conforme, din totalul deşeurilor generate, prin utilizarea raţională a resurselor naturale, inclusiv a materialelor considerate astăzi deşeuri. Prioritate au reutilizarea resurselor deja existente în circuitele economice locale şi naţionale prin reintroducerea deşeurilor în economia circulară.

Primarul Mihai Chirica, condamnat definitiv pentru declarații discriminatorii