Primarul Mihai Chirica, condamnat definitiv pentru declarații discriminatorii  

Mihai Chirica a primit, la începutul anului 2020, o amendă de 10.000 de lei din partea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Un complet de judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis, prin sentință definitivă, menținerea amenzii de 10.000 de lei pe care primarul Iașului, Mihai.Chirica, a primit-o, la începutul anului 2020, din partea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), potrivit g4media.ro.

Un recurs al CNCD a fost admis, pe data de 19 octombrie, de către judecătorii de la Înalta Curte, aceșția respingând acțiunea lui Mihai Chirica prin care solicita anularea amenzii de 10.000 de lei.

Decizia este definitivă. În toamna anului 2019, în cadrul unui interviu acordat presei, Mihai Chirica declara că resursa principală a unui stat care se dorește a fi longeviv este educația.”Nu se investește în educație – putem spune «La revedere». Adică o să vină peste noi congolezii, somalezii, sirienii și alte națiuni care sunt coborâte din copac mai deunăzi și o să ne cucerească și o să ne devină șefi. Adică o să ne conducă, pur și simplu o să te trezești la Primăria Municipiului Iași cu un congolez – că mai sunt și de ășția de naționalitate română, dar se comportă ca niște congolezi – și or să vrea să ne conducă.”, a declarat Mihai Chirica. 

Cum s-a justificat primarul Iașiului

După ce declarația a devenit virală în presă, Mihai Chirica s-a apărat spunând că este o metaforă care este folosită de fiecare dată când se face trimitere la discrepanțele majore dintre un stat european, cum este România, care acum 100 de ani făcea descoperiri de care se bucură tot globul astăzi. Primarul spunea că se referă poate și la motorul cu reacție, dar din lipsa de educație „ajungem să ne dezintegrăm și să ajungă popoare africane să ne conducă, pentru că ei investesc în educație, iar noi trăim din trecut și nu înțelegem că fără a da atenție acestui domeniu vital al națiunii române ne vom descompune.”

Malurile Crişului din Oradea ar putea deveni arie naturală urbană