Malurile Crişului din Oradea ar putea deveni arie naturală urbană

Trei asociații ecologiste propun acest lucru, după modelul Deltei Văcărești din București.

Trei asociaţii ecologiste orădene propun ca malurile râului Crişului Repede din municipiul Oradea să devină arie naturală urbană, fiind vorba despre un regim de protecţie nou pentru România. Acest lucru este prevăzut în cadrul unui proiect naţional al Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti, finanţat din fonduri norvegiene, potrivit g4media.ro.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti, Florin Stoican, ariile naturale urbane sunt zone cu peisaj sălbatic şi valoare conservativă, ştiinţifică, educativă şi de recreere, care au rolul de a îmbunătăţi viaţa orăşenilor

 „E important să înţelegem că avem nevoie de natură, chiar şi în oraşe, pentru sănătatea noastră fizică, dar şi mintală. Trebuie înţeles clar că aceste arii naturale urbane nu înseamnă nicidecum îngrădirea dezvoltării oraşului, ci obligă oraşul să se dezvolte armonios, îmbinând natura cu dezvoltarea. O arie naturală urbană întregeşte oferta turistică a oraşului Oradea”, a declarat Florin Stoican. In Oradea, chiar şi în centrul oraşului, pe malurile râului se întâlnesc specii de interes european, cum sunt vidra, pescăraşul albastru, ţestoasa europeană sau boarţa. Acestea, împreună cu pâlcurile de arbori şi stufăriş reprezintă un motiv pentru valorificarea acestor petice de natură semisălbatică. Având o astfel de arie naturală de-a lungul oraşului, acest lucru ajută la crearea unui culoar de conectivitate pentru specii între ariile naturale protejate de interes european aflate în amonte şi în aval de Oradea, pe Crişul Repede și se pot crea diverse trasee educative pentru copii, puncte de observaţie a naturii sau, pur şi simplu, zone de recreere în care orădeanul să se bucure de linişte,  a evidenţiat specialistul CAPDD.

Cele trei ONG-uri orădene lucrează la studiul de biodiversitate şi la documentele necesare pentru a fi depuse în Consiliul Local, pentru declararea zonei ca arie protejată de interes local.

Se speră ca legea ariilor naturale urbane să treacă de comisiile parlamentare, fiind interes şi oportunităţi de accesare a unor fonduri pentru conservarea naturii, la care altfel nu au acces.

„Oradea are oportunitatea majoră de a declara o arie naturală urbană în viitorul apropiat sau mai puţin apropiat. Asta nu ţine neapărat de noi, ci de decidenţii politici de la nivel naţional. Iniţiativa desemnării acestei arii naturale urbane aparţine celor de la Ecotop Oradea, în parteneriat cu Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor şi Asociaţia Pescarilor Sportive Aqua Crisius. Am făcut un parteneriat local între cele trei ONG-uri, tocmai în ideea de a folosi toată expertiză tuturor specialiştilor din organizaţii”, a explicat specialistul de mediu în cadrul CAPDD Bihor, Andrei Acs.

Cercetători: Somnul insuficient crește riscul de mortalitate cu 30-40%