Ion Cristoiu reușește din nou să smulgă zâmbete de pe fețele tuturor celor ce îl citesc. Nu, nu neaparat zâmbete din acelea pe care le-ai dărui unui comendiant stand-up, ci mai de grabă zâmbetele triste pe care le dai, involuntar, oricărui adept al teoriei conspirației. Nu îl judecăm prea aspru, nici n-am avea cum. Ion Cristoiu e, până la urmă, Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu, poetic: „Epidemia de frică”

„Sunt trecute în revistă, cu uimirile unui gânditor care a descoperit o omenire pe care nu şi-a imaginat-o niciodată că ar putea ajunge într-un asemenea hal fără de hal, ascensiunea a ceea ce el numeşte Puterea medicală, abordarea Virusului în manieră de Ev Mediu, ca o pedeapsă dată de Dumnezeu păcătoşilor sau în manieră de Antichitate, ca un semn că oamenii au stârnit mânia Zeilor, elogiul adus închiderii în case, dar mai ales uşurinţa halucinantă cu care întreg Occidentul, până mai ieri întemeiat pe Libertate înainte de orice, pe Libertatea pentru care trebuie să luptăm chiar şi cu preţul morţii, a renunţat la drepturile individuale. Fără ca la aşa ceva să-l constrângă vreuna din dictaturile care au marcat istoria omenirii, A renunţat de bună voie şi nesilit de nimeni.”, este de părere Ion Cristoiu.

Referindu-se la „Ce virus qui rend fou”, carte scrisă de Bernard-Henri Lévy și citită recent de acesta, Ion Cristoiu menționează că, în epoca Iohannis, aceasta ar fi avut o soartă crudă, întrucât „cioclii apocalipsei din sănătate, politică și presă” ar fi blamat o astfel de încercare literară.

„Când am terminat cartea m-am întrebat dacă ea ar fi putut să apară în România lui Klaus Iohannis. Ar fi putut să apară, dar autorului nu i-ar fi fost de loc uşor. Cioclii apocaliptici din Sănătate, din Politică şi din Presă s-ar fi năpustit asupra lui pentru a-l face responsabil de creşterea numărului de infectări, de creşterea numărului de morţi. Bernard-Henri Lévy a fost invitat în Franţa la emisiuni tv de mare audienţă, tratat ca autorul unei cărţi de excepţie. La noi l-ar fi refuzat toate televiziunile, îngrijorate ca nu cumva o emisiune despre o asemenea carte să le aducă tăierea paralelor date de Guvern. Mai mult ca sigur, Bernard-Henri Lévy ar fi fost denunţat ca negaţionist, ca om al Moscovei şi de ce nu? chiar ca PSD-ist. Autorul cărţii „Ce virus qui rend fou” nu e nici negaţionist, nici cioclu apocaliptic. El nu discută dacă virusul există sau nu, dacă Panica e rezultatul unei manipulări. Pur şi simplu el observă îngândurat incredibilele efecte ale Panicii asupra unei lumi de nerecunoscut.

E de înţeles că textul unei cărţi nu poate fi concurat de nici o recenzie. Conştient de asta, redau mai jos câteva fragmente din strălucitul eseu „Ce virus qui rend fou”. spune Ion Cristoiu, pe cristoiublog.ro.

Citește și: Simonis amenință: „Cei care nu vor vota moţiunea vor fi sancţionaţi de colegi”

#News