În timp ce unii nu-și pot localiza propria țară pe hartă, astrofizicienii din lumea întreagă au publicat luni o hartă a Universului. Este cea mai mare hartă 3D realizată vreodată și este rezultatul analizei a patru milioane de galaxii şi quasari, obiecte ultraluminoase ce produc o cantitate colosală de energie, informează AFP, preluată de Agerpres.

Mă întorc la cei care nu știu ce este o hartă. Mă gândesc la cei care nu pot ajunge din punctul A în punctul B fără ajutorul profesorului Google Maps. Mă gândesc la cei leneși, la cei dezinteresați și la cei pentru care curiozitatea nu mai reprezintă o constantă în viață.

Îi exclud pe nefericiții care nu au avut acces la cultură. Mă axez pe noi, pe faptul că ne-am pierdut din interes, că avem impresia că știința este doar pentru o anumită clasă socială.

Am încercat să învăț mereu, să mă interesez zilnic de ceva, să urmăresc rachete, stele și constelații. Și, departe de mine romantismul sau zodiile.

”Această muncă ne oferă pur şi simplu cea mai completă istorie a expansiunii Universului până la această oră”, a subliniat unul dintre cercetători, Will Percival, de la Universitatea din Waterloo, Canada.

Să faci o hartă a Universului înseamnă 20 de ani de muncă. Și înseamnă  sute de oameni de ştiinţă din cadrul a circa 30 de instituţii diferite de pe glob. Și nu e tot. Planul a fost realizat plecând de la cel mai recent sondaj cosmologic al SDSS (Sloan Digital Sky Survey), denumit ”The extended Baryon Oscillation Spectroscopic Survey” (eBOSS), cu ajutorul unui telescop situat în New Mexico, Statele Unite.

”A rămas cu toate acestea o lipsă a datelor din perioada de la începutul Universului şi cea actuală”, a explicat Kyle Dawson, de la Universitatea din Utah, unul dintre liderii proiectului.

Trăim într-un prezent incert și avem un viitor sigur. Paradox, adevăr sau o etichetă de ”fals” pusă de mulți, un lucru e sigur: universul se extinde. Cu sau fără știrea noastră.

Citește și: Georgeta Dulgheru: aurul poate fi un hobby

#News