Codex Aureus, cel mai important manuscris din România, inclus pe lista UNESCO

Manuscrisul a fost trecut în registrul ”Memoria Lumii”

Zece manuscrise de la curtea împăratului Carol cel Mare au fost incluse joi, 18 mai, pe lista ”Memoria Lumii” a UNESCO. Printre acestea este și celebrul manuscris Codex Aureus aflat la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, scris cu litere de aur, potrivit ziare.com.

”Prețioasele manuscrise iluminate au o vechime de aproximativ 1200 de ani, fiind depozitate în toată Europa, respectiv la Paris, Londra, Viena, București (Alba Iulia – n.r.), Vatican – și la Trier. Din 2004, ”Codex Egberti” face parte, de asemenea, din ”Memoria lumii” din Trier. Scopul acestui registru internațional este de a ”conserva, a face accesibile și a atrage atenția asupra importanței documentelor documentare”.

Cu Evangheliarul Ada de la Trier ca lucrare principală, zece manuscrise din școala de la curtea împăratului Carol cel Mare au fost recunoscute în Registrul UNESCO Memoria Lumii”. Decizia de includere în lista internațională „Memoria lumii” a fost anunțată joi de UNESCO, după consultări la Paris.

Cele mai multe dintre ele conțin textul latin al celor patru Evanghelii, sunt scrise cu cerneală de aur și prezintă portretele evangheliștilor. Evangheliarul Ada, cu 172 de pagini de pergament și o copertă prețioasă din aur și pietre prețioase, se află în Biblioteca Științifică a orașului Trier. Prin acest premiu, „UNESCO onorează unul dintre cele mai importante momente ale artei medievale”, a declarat primarul orașului Trier, Wolfram Leibe. 496 de documente fac acum parte din „Memoria lumii” la nivel mondial, programul UNESCO existând din 1992.

Scopul registrului internațional este de a ”conserva, de a face accesibile și de a atrage atenția asupra importanței mărturiilor documentare de valoare excepțională din arhive, biblioteci și muzee”, a declarat Comisia.

Codex Aureus este un fragment de evangheliar latin scris pe pergament și datează din anul 810, fiind cel mai faimos manuscris medieval occidental anluminat din colecţia Bibliotecii Batthyaneum. El se află depozitat în camera intitulată Tezaur, o încăpere blindată, fiind păstrat în condiţii speciale şi verificat periodic din punct de vedere al conservării sale. Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, filiala Bibliotecii Naţionale, deţine prima parte a Tetraevanghelului (respectiv evangheliile lui Matei şi Marcu), 111 foi, cealaltă parte cu evangheliile lui Luca şi Ioan (124 foi) se află în proprietatea Bibliotecii Apostolice Vaticane din Roma. Coperţile 1 şi 4, lucrate în plăcuţe de fildeş, se află la Londra şi Roma.

Cele mai vechi planuri arhitecturale din lume, descoperite în deșerturile din Orientul Mijlociu