Directoarea ANM anunță că vor veni zile caniculare

Vineri, posibil şi sâmbătă maximele ar putea să se apropie de pragul unei zile de caniculă, de 34 grade

Directoarea Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a anunţat că temperaturile vor fi în creştere de la o zi la alta. Ea precizat că vineri şi posibil şi sâmbătă să se înregistreze primele zile în care maximele să se apropie de pragul unei zile de caniculă, 34 de grade, potrivit g4media.ro.

 Zonele cele mai afectate de inundatii sunt zonele din partea din sud-vestul ţării, unde au fost cantităţi de precipitaţii importante. Din 22 mai şi până ieri dimineaţă ANM a emis zilnic şi actualizat alerte meteorologice de cod galben, portocaliu şi chiar roşu.

În aceste zone au fost cantităţi de apă de peste 200 – 255 de litri pe metru pătrat într-un interval mai mic de o lună, ceea ce a însemnat de două până la trei ori peste normalul climatologic din punctul de vedere al cantităţilor de precipitaţii pentru aceste zone şi pentru aceste perioade. „Iar din intervalul 12 până în 16 iunie, când am avut în vigoare în mai puţin de cinci zile au fost emise două avertizări meteorologice generale de cod roşu pentru acelaşi areal. De asemenea, cantităţile au depăşit punctiform 155 de litru pe metru pătrat. În judeţele Mehedinţi, Caraş-Severin, Gorj, Vâlcea, Alba, Timiş, Arad, Dolj, Olt, aici am avut cantităţile cele mai mari de precipitaţii în acest interval şi cu siguranţă episodul a traversat şi jumătatea estică a ţării. Ne amintim zona Moldovei, dar şi judeţe din partea de sud-est aşa cum ar fi Călăraşi, Ialomiţa sau Buzău, unde punctiform am avut cantităţi de până la 50 – 60 de litri pe metru pătrat într-un interval mai mic de unu până la trei ore, fapt care a generat situaţii de natură hidrologică”, a declarat Elena Mateescu.

Directorul ANM a mai menţionat că la sfârşitul acestei săptămâni vom avea primele zile în care maximele să se apropie de pragul unei zile de caniculă.

„Trebuie să ne pregătim pentru regimul de temperaturi în creştere de la o zi la alta. Astăzi nu vom mai emite, posibil şi mâine o alertă meteorologică pentru fenomene de instabilitate accentuată, alertă generală, cu siguranţă, este posibil să mai fie în vigoare pentru intervale scurte de timp acele mesaje de tip nowcasting, dacă la nivel local mai putem consemna cantităţi pe secvenţe scurte de timp în mai puţin de o jumătate de oră de 15 – 25 litri pe metru pătrat. Astăzi posibil averse în special în zona montană, dar la nivel local şi partea de est şi sud-est a ţării, mâine în special în zona montană, de asemenea, în centrul, estul şi sud –estul ţării şi ceea ce este de interes pentru următoarele zile până la sfârşitul săptămânii regimul de temperaturi în creştere de la o zi la alta”, a explicat Mateescu.

Pericol de inundații în nordul țării, avertizează ISU Botoșani