Sursa foto: Pixabay

Parlamentarii ucraineni au votat, duminică, o lege prin care se interzice difuzarea la televizor și radio muzica artiștilor din Rușia, informează Digi24.

De asemenea, potrivit legii adoptate, cărțile din Rusia și Belarus, dar și din Crimeea și Donbas nu mai pot fi achiziționate.

Cu toate acestea, Parlamentul Ucrainei a creat o „listă albă” cu numele artiștilor care s-au delimitat de Vladimir Putin, listă ce va fi gestionată de Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare şi va fi publică.

„Produsele muzicale ale statului agresor pot influenţa sentimentele separatiste în rândul populaţiei. Muzica rusească poate face mai atractivă adoptarea unei identităţi ruseşti menite să slăbească statul ucrainean”, se arată actul normativ.

Legea instituie în plus cote minime de cântece în limba ucraineană

Totodată, 75% din conținutul informativ și de divertisment radiofonic trebuie să fie în limba ucraineană.

De asemenea, pentru importuri de căți din alte țări decât Rusia și Belarus, dar sunt tipărite în limba rusească, parlamentarii ucraineni au decis că este nevoie de o licență specială. Reamintim că majoritatea cărților rusești erau deja restricționate încă din 2016.

Volodimir Zelenski a declarat duminică noapte că pentru Ucraina, următoarea săptămână va fi una istorică deoarece Uniunea Europeană se va pronunța privind statutul de candidat pentru Ucraina.

„Și într-o astfel de săptămână ar trebui să ne așteptăm la o activitate ostilă mai mare din partea Rusiei În mod intenționat – demonstrativ. Și nu doar împotriva Ucrainei, ci și împotriva Europei. Ne pregătim. Avertizăm partenerii. Și suntem recunoscători tuturor celor a căror putere astăzi înseamnă victoria noastră de mâine.”, a spus Zelenski.

Astăzi, 20 iunie, miniștii de Externe din statele membre UE vor încerca să găsească modalități prin care milioanele de tone de cereale blocate în porturile din Ucraina să fie transportate țărilor din Orientul Mijlociu și Africa.

Ucraina este unul dintre cei mai importanţi furnizori de grâu la nivel global. În prezent, peste 20 de milioane de tone sunt blocate în silozuri ca urmare a invaziei ruse.

Citește și articolul: VIDEO. Zelenski a apărut sub forma unei holograme la Paris