Avertisment ONU privind riscul expunerii la holeră: „O pandemie a săracilor”

OMS estimează că un miliard de persoane din 43 de ţări sunt expuse riscului de holeră

Un miliard de persoane din 43 de ţări sunt expuse pericolului de holeră, a avertizat Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). Potrivit ONU, cu toate că mijloacele pentru stoparea „acestei pandemii a săracilor” sunt bine cunoscute, resursele lipsesc pentru ca acestea să fie implementate, potrivit digi24.ro.

„Există o pandemie care îi ucide pe cei săraci chiar în faţa ochilor noştri şi ştim exact cum să o oprim, dar avem nevoie de mai mult sprijin şi de mai puţină inerţie din partea comunităţii globale pentru că, dacă nu acţionăm acum, se va înrăutăţi”, a avertizat, la Geneva, Jerome Pfaffmann Zambruni, şeful unităţii pentru urgenţe de sănătate publică la UNICEF, în cadrul unei conferinţe de presă.




OMS estimează că un miliard de persoane din 43 de ţări sunt expuse riscului de holera, a subliniat Henry Gray, unul dintre responsabilii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care se ocupă de lupta împotriva acestui flagel, care se răspândeşte în absenţa condiţiilor sanitare adecvate şi a penuriei de apă potabilă. Holera provoacă diaree şi vărsături şi poate fi deosebit de periculoasă pentru copiii mici. ONU are nevoie de 640 de milioane de dolari pentru lupta împotriva bolii infecţioase.

Potrivit OMS, campaniile de vaccinare au fost foarte mult îngreunate. Până în acest an, 24 de ţări au semnalat focare de holeră, în creştere comparativ cu 15 la jumătatea lunii mai a anului trecut.

Ţări care nu sunt de obicei afectate sunt în prezent victime ale vibrionului holeric, rata de mortalitate depăşIND  cu mult rata constatată în mod obişnuit, de 1%. OMS a fost nevoită să recomande o singură doză de vaccin în loc de două pentru ca mai multe persoane să fi salvate, însă cu riscul ca acestea să fie protejate un timp mai scurt. „Viitorul este sumbru”, a insistat Gray.

Sărutul romantic, vechi de minim 4.500 de ani