Groelanda
Groelanda. Sursa foto: Pixabay.com

O vânătoare de comori este organizată pe coasta de vest a Groenlandei, cu ajutorul elicopterelor și transmițătoarelor, geologi, geofizicieni, bucătari, piloți și mecanici fiind angrenați în această activitate, potrivit digi24.ro. Echipajele iau mostre de sol, dronele și elicopterele cu transmițătoare făcând măsurători ale câmpului electromagnetic al subsolului și realizând cartografierea straturilor de rocă. „Este îngrijorător să asistăm la consecințele și impactul schimbărilor climatice din Groenlanda”, a declarat Bo Moller Stensgaard, CEO-ul Bluejay Mining.

Din cauza schimbărilor climatice, gheața din Groenlanda se topește într-un ritm record, lucru care da posibilitatea căutării depozitelor de minerale vitale pentru trecerea la energia verde

 Jeff Bezos, Michael Bloomberg și Bill Gates sunt câțiva dintre miliardarii care cred că sub dealurile și văile de pe insula Disko și Peninsula Nuussuaq din Groenlanda sunt depozite de minerale esențiale care pot alimenta sute de milioane de vehicule electrice. „Căutăm un zăcământ care să fie primul sau al doilea cel mai important din lume de nichel și cobalt”, a spus Kurt House, CEO al Kobold Metal. Groenlanda este punctul zero pentru impactul schimbărilor climatice, putând deveni și principalul loc pentru extragerea  metalelor necesare alimentării mașinilor electrice.

Kobold este partenerul compania Bluejay Mining în desfășurarea activităților de găsire a metalelor rare și prețioase în Groenlanda

Acestea se folosesc pentru construirea de vehicule electrice și baterii masive pentru stocarea energiei regenerabile. Groenlanda ar putea deveni un punct de atracție pentru cărbune, cupru, aur, pământuri rare și zinc, potrivit Studiului Geologic al Danemarcei și Groenlandei. Guvernul Groenlandei a făcut mai multe „evaluări ale resurselor pe întregul teren fără gheață”. Guvernul „recunoaște potențialul țării de a diversifica economia națională prin extracția mineralelor”.

Groenlanda: gheaţa care se topeşte ar putea acoperi SUA cu jumătate de metru de apă