Iahtul Valerie
Iahtul Valerie. Sursa foto: boatinternational.com

Un iaht în valoare de aproape 128 de milioane de euro al unui oligarh rus a fost sechestrat luni la Barcelona (Spania). Măsura a fost luată în urma sancţiunilor împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei, a anunţat premierul spaniol, Pedro Sanchez. Este vorba despre iahtul Valérie, care ar aparține lui Serghei Chemezov. Acesta este şeful conglomeratului rus din industria de apărare Rostec şi un susținător al preşedintelui rus Vladimir Putin.

„Am imobilizat temporar la Barcelona (nord-est) un iaht aparţinând unuia dintre principalii oligarhi ruşi, cu valoare de aproximativ 140 de milioane de dolari (128 de milioane de euro) şi o lungime de 85 de metri, iar altele urmează să vină”, a declarat premierul Pedro Sanchez. El nu a dorit să dea mai multe detalii pe marginea acestui subiect.

Serghei Chemezov se află în special pe listele oamenilor de afaceri ruşi sancţionaţi de Statele Unite şi Marea Britanie chiar de la începutul invadării Ucrainei.

Sancțiunile venite din partea Occidentului au presupus blocarea conturilor bancare, vilelor şi navelor de lux ale oligarhilor ruşi.

Un mega-iaht cu valoare de 120 de milioane de euro, L’Amore Vero, a fost confiscat joi pe şantierul naval al portului La Ciotat, pe coasta mediteraneeană franceză. Nava fusese adusă pe data de 3 ianuarie în vederea efectuării unor lucrări de reparaţie.

Bunuri ale unor oligarhi ruşi în valoare de aproape 140 de milioane de euro au fost sechestrate de către autoritățile italiene. Este vorba și de două iahturi aparținând unor oameni de afaceri din Rusia. Nava Lady M, în valoare de 95 de milioane de euro, se află în proprietatea magnatului din industria oţelului Alexei Mordaşov, un apropiat al Vladimir Putin, vizat de sancţiunile Uniunii Europene. De asemenea, a mai fost sechestrat iahtul Lena, în valoare de 50 de milioane de euro, deţinut de oligarhul rus Ghennadi Timcenko.

Autoritățile italiene au confiscat mega-iahtul oligarhului rus Andrei Melnichenko, a comunicat poliția financiară a Italiei.

Potrivit UE, Andrei Melnichenko deține principala firmă producătoare de îngrășăminte EuroChem Group și compania de cărbune SUEK.

Declarația spune că nava, numită „SY A”, valorează aproximativ 530 de milioane de euro (578 de milioane de dolari). Ea era ancorată în portul din nord-estul Trieste.

Nava este unul dintre cele mai mari iahturi din lume, potrivit firmei care a construit-o.

Iahtul de lux al oligarhului rus Andrei Melnichenko, confiscat de autoritățile italiene