Ce se știe despre cannabis?

Că i se mai spune cannabis sativa, iarbă sau marijuana.

Că nu provoacă dependență fizică dar că, la un consum regulat, ar putea da dependență psihică. La fel de bine, ar putea să nu. Că ajută în caz de scleroză multiplă, MRSA, hipertensiune arterială, incontinență urinară, tulburări gastro-intestinale, cancer, durere cronică, Alzheimer, apnee de somn și multe altele. Și că, în principu, e un ”drog recreațional”, care te face să râzi.

A, da! Și că, în multe țări, e ilegal. La fel cum, în altele, a fost legalizat. Ca plantă medicinală sau, pur și simplu, pentru consumul individual, pentru relaxare.

România nu are legalizat decât vag, ciudat și contradictoriu, consumul de cannabis medicinal.

Israelul, la fel. Dar ar vrea mai mult. Pentru că, în prezent, folosirea în scopuri medicale a cannabisului este permisă în Israel, în timp ce utilizarea sa în scopuri recreative este ilegală, deşi în mare parte dezincriminată. Tot o linie gri.

Așa că, în Israel, la Tel Aviv, a plouat cu cannabis. N-a fost nicio minune, niciun răspuns la rugăciunile celor care și-ar dori legalizarea, a fost mai mult o acțiune de ”guerilla”.

Astfel, ”o dronă ce zbura la mare înălţime a eliberat joi mai multe pacheţele cu marijuana deasupra unei pieţe principale din oraşul Tel Aviv”, informează Reuters.

Responsabilii? Green Drone, un grup care militează pentru legalizarea cannabisului în Israel.

”A sosit timpul”, se afirmă într-un mesaj publicat pe serviciul de mesagerie online Telegram de către Green Drone. “E o pasăre? E un avion? Nu, e Green Drone care vă trimite cannabis gratis din cer”, au adăugat activiştii israelieni.

Bineînțeles că polițiștii vigilenți au strâns mare parte din ”pliculețele fericite”. Bineînțeles că, înainte de polițiști, au avut grijă civilii să strângă, pe cât s-a putut. Nu de alta, dar polițiștii au zis că e ”un drog de mare risc”, așa că nu pot decât presupune că populația civilă și-a făcut datoria civică, încercând să protejeze forțele de ordine de orice iminent pericol.

Dilema actuală: cât de tare și cât de mult s-a râs, incontrolabil, la Tel Aviv zilele astea?

Citește și: Charlie Hebdo: umor sau blasfemie?

#News