Sărutul romantic, vechi de minim 4.500 de ani 

Sărutul ar putea fi mai vechi până în preistorie

Sărutul, în semn de ataşament romantic sau cu conotaţie sexuală, este o practică prezentă în rândul oamenilor cu o vechime de cel puţin 4.500 de ani, cu un mileniu mai devreme decât se credea anterior, au anunţat autorii unui studiu studiu anglo-danez. Studiul, publicat săptămâna aceasta în jurnalul ştiinţific Science, prezintă dovezi conform cărora „sărutul pe gură este confirmat în Mesopotamia şi Egiptul antic” încă din anul 2.500 î.e.n, potrivit digi24.ro.

â

Gestul ar putea să aibă, totuşi, rădăcini şi mai vechi în Antichitate, până în preistorie, a explicat Troels Pank Arboll de la Universitatea din Copenhaga, coautor al studiului alături de Sophie Lund Rasmussen de la Universitatea din Oxford. 

Specialist în Orientul Mijlociu Antic, el a citit cu surprindere în publicaţiile ştiinţifice că sărutul romantic în rândul oamenilor ar fi fost confirmat în anul 1.500 î.e.n. de o sursă indiană. „Ştiam că există dovezi mai vechi în Mesopotamia antică”, a spus Arboll, expert în scriere cuneiformă. În miile de texte cuneiforme disponibile, cei doi savanţi au identificat puţine referiri la sărutul romantic. Acestea au fost însă suficiente pentru a putea spune că „există exemple clare care arată că sărutul era obişnuit în vremurile străvechi”. Specialiştii în materie fac distincţia între sărutul „amicalo-parental” şi sărutul „romantico-sexual”. În timp ce primul pare un gest universal de-a lungul erelor şi regiunilor, al doilea „nu este universal din punct de vedere cultural”.

Conturile Google inactive mai mult de doi ani, dezactivate