Sursă foto: Facebook/Radio Eco Natura
Sursă foto: Facebook/Radio Eco Natura

Administrația Națională de Meteorologie a transmis că un nor de fum radioactiv se deplasează către sud. Acesta conține izotopi radioactivi din zona Cernobîl.

Traseul acestuia este spre sud-vestul Ucrainei – zona Odesa și nordul Mării Negre, precizează Radio Eco Natura.

Autoritățile ucrainene au raportat, de asemenea, un incendiu. Acesta a cuprins mai multe hectare de vegetație din zona de excludere

Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, se apreciază că direcția dominantă a vântului va fi dinspre nord-nord-vest către sud-sud-vest. Astfel tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei și nordul Mării Negre”, se arată în comunicatul emis de meteorologi.

Norul radioactiv va ajunge și în sud-estul României

Potrivit acestora, vântul va sufla în general moderat, cu viteze la rafală de până la 40-45 km/h.

Instituția a ținut să mai adauge că informații referitoare la circulația aerului, până în data de 21 mai.

Prin urmare, circulația se va reorienta. Aceasta se va realiza dinspre vest către est. Prin urmare, tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei, potrivit ANM.

În zona de evoluție a norului de fum, în intervalul 19 – 21 mai, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă”, arată meteorologii.