Sursa foto: Handlesblatt

Directorul Programului Alimentar ONU, David Beasley, a anunțat că aproape 400 de milioane de oameni din toată lumea foloseau grâul din Ucraina, dar războiul provocat de Putin a schimbat regulile jocului.

Acesta a susținut că liderul de la Kremlin a declarat război întregii lumi prin închiderea porturilor, iar securitatea alimentară globală este în pericol. Beasley e de părere că milioane de oameni se vor confrunta cu foamete, iar zeci de țări vor avea probleme financiare serioase, generând migrații în masă.

„Așă că fac un apel către președintele Putin, dacă ai inimă, te rog, deschide porturile. Dă asigurări tuturor că rutele sunt sigure, ca să-i putem hrăni pe cei mai săraci dintre săraci și să evităm foametea, așa cum am făcut-o și în trecut”, a spus oficialul ONU.

Războiul dintre Rusia și Ucraina durează de 85 de zile. Putin nu cedează la planul său de anexare a zonelor de importanță majoră pentru Kremlin

Cu toate acestea, un viceministru rus de Externe a declarat că deblocarea porturilor se poate face doar dacă Occidentul va ridica sancțiunile impuse Rusiei.

„Trebuie nu doar să faceţi apel la Federaţia Rusă, ci şi să priviţi în profunzime întregul complex de motive care au provocat actuala criză alimentară, primul fiind sancţiunile impuse Rusiei de SUA şi Uniunea Europeană care interferează cu comerţul liber normal – ce cuprinde şi comerţul cu produse alimentare – , inclusiv cu grâu, îngrăşăminte şi altele”, a spus acesta, potrivit spotmedia.ro.

Aproximativ 25 de milioane de tone de cereale sunt în porturile ucrainene, aflate sub blocada impusă de Rusia în Marea Neagră

Reamintim că Ucraina nu mai poate folosi poturile de la Marea Neagră și Marea Azov, iar exporturile de cereale au scăzut considerabil în luna mai, la jumătate față de aceeași perioadă a anului 2021.

De asemenea, ambele țări exportă o treime din grâu la nivel mondial, Ucraina fiind un exportator major de orz, ulei de floarea soarelui, porumb și ulei de rapiță.

Pe de altă parte, Rusia și Belarus exportă împreună peste 40% din îngrăşămintele pe bază de potasiu la nivel mondial.

Citește și articolul: Ministrul german de Externe: Rusia a transformat intenționat războiul din Ucraina într-un „război al cerealelor”