Patriarhul Daniel
Patriarhul Daniel / Foto: Facebook

Sutane

Biserica Ortodoxă Română are afaceri. E un lucru știut cumva de toată lumea. Cu toate că afacerile lor sunt ținute, de cele mai multe ori, secret, iată că unele dintre ele „transpiră” și ajung să fie cunoscute de către toată lumea. Mai întâi află presă, apoi de omul de rând care citește presa. Se face vâlvă cât se face, apoi se uită și se merge mai departe. Pentru că așa funcționează lucrurile astea în România: câinii latră, caravana bisericească trece. Se merge târâș-pe-coate până când apare un nou scandal care să-i implice pe alții, astfel că toată lumea își îndreaptă privirile în alte direcții. Cam așa și cu preoții care, de la cel mai mic la cel mai mare, prestidigitează bănetul mai ceva ca un concurent de patru de x la „Românii au Talent”.

Hoteluri

Un articol semnat de către cei de la Kanal D ne vorbește despre hotelurile ce aparțin, mai pe șistache – mai pe față, Bisericii Orodoxe Române. Hoteluri din care se fac bani, hoteluri de care bătrâna de la țară care cotizează din pensia ei mică la biserică nu știe. Iar dac-ar ști, ar zice: „ei, lasă, mamă, să fie înaintea sfântului”. Potrivit articolului menționat mai devreme, în subordinea BOR ar exista următoarele hoteluri și reședințe de odihnă:

  • Fostul Hotel Lebăda din Pantelimon, Ilfov „Casa Sfantului Pantelimon”;
  • Baza de tratament de la Techirghiol;
  • Mănăstirea „Sfanta Maria”, Techirghiol – Baza de tratament și odihnă;
  • Baza de odihnă și tratament recuperator „Procopie și Elisabeta”;
  • Hotel Severin din Drobeta Turnu Severin;
  • Hotel Tismana;

Mai mult decât atât, celebrul Hotel Continental-Forum din Sibiu funcționează într-o clădire ce aparține Bisericii Ortodoxe Române. Și dacă tot nu v-am convins, haideți să menționăm și de acțiunile deținute de același BOR în stațiunea Durău, ori de Casa Pelerinilor din Ierihon, motiv de mare scandal între „ai noștri” din România și „ai lor” din Israel.

Afaceri de milioane de euro

Da, Patriarhia face, într-adevăr, milioane de euro din exploatarea acestor spații de cazare. Milioane de euro care, cel mai probabil intră în vile, în mașini de lux și într-un stil de viață boieresc destinat capetelor încoronate din biserici. În timp ce Primăria Municipiului București donează și donează în scopul terminării Catedralei Mântuirii Neamului. Și-n timp ce omul de rând pupă mâini înmănușate și „sfinte” în plină pandemie.

Citește și: Când preoții mici sunt mai mari decât preoții mari

#News