Premieră: Primul turn virtual de control al zborurilor din România, amenajat pe aeroportul din Brașov

Traficul va fi dirijat din Arad

Primul turn virtual de control al zborurilor funcțional din România și din Europa de Sud-Est a fost construit la Aeroportul Brașov-Ghimbav. Turnul virtual reprezintă o premieră pentru România, iar dirijarea traficului se va face de la o distanță de peste 450 de kilometri, tocmai de la Arad, potrivit digi24.ro,


Aeroportul Brașov-Ghimbav e primul din România cu turn de control virtual, ceea ce  înseamnă că decolarea și aterizarea aeronavelor va fi coordonată de specialiștii de la Centrul de Dirijare a Zborurilor din Arad.

Pe aeroport, a fost instalat un sistem complex de monitorizare, care transmite în timp real imagini la Arad. Timp de trei săptămâni, sistemul a fost testat, iar imaginile publicate arată performanțele sistemului. Alexandru Anghel, director Direcția de Implementare Aeroport Brașov, a declarat: „Informațiile care vin din teren de la echipamentele de radionavigație, meteorologie și comunicații și partea de video, le preluăm în acea clădire și de acolo le transmitem la Arad.” Potrivit lui Florin Manta, director regional, Romatsa, o premieră, din acest punct de vedere, este că de la Germania încoace, spre Europa Centrală și de Est va fi primul aeroport operațional în întregime dirijat la distanță.

” De asemenea, o altă premieră pentru România e că va fi al doilea aeroport din lume construit de la zero cu tehnologia remote tower, fără să mai treacă prin varianta clasică a turnului de control”, a declarat Florin Manta, director regional, Romatsa.

Specialiștii au explicat că turnul virtual are avantaje comparativ cu cel clasic. Astfel, senzorii pot detecta animalele și păsările care ajung în perimetrul aeroportului, iar în condiții meteo grele cum ar fi o ceață puternică, controlorii vor avea o imagine clară a spațiului aerian. Potrivit specialiștilor cadrul „picture în picture”, care ține locul unui binoclu clasic, poate mări imaginea de 30 de ori.Ministrul Digitalizării: Cazierul judiciar online se poate obține gratuit pe Ghișeul.ro

=