Zeci de porci mistreți dintr-un fond silvic din Buzău, infestați cu virusul pestei porcine africane 

Aproape un sfert din exemplarele de animale sălbatice au fost descoperite moarte pe raza fondurilor de vânătoare.

Mistreti
Mistreti

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a înregistrat în mediul silvic peste 180 de cazuri de porci mistreţi infectaţi cu virusul pestei porcine africane (PPA). O suspiciune de îmbolnăvire în cadrul unei gospodării a fost infirmată ulterior în urma analizelor, potrivit stiripesurse.ro.

Potrivit DSVSA, aproape un sfert din exemplarele de animale sălbatice au fost descoperite decedate pe raza fondurilor de vânătoare.

„În judeţul Buzău PPA nu evoluează în exploataţi comerciale sau non-comerciale de pe raza judeţului, rămân active însă 184 de cazuri la mistreţi, dintre care 146 declaraţi pozitivi ca urmare a partidelor de vânătoare şi 38 de exemplare identificate decedate pe fondurile de vânătoare. Ultimul caz pozitiv de mistreţ a fost înregistrat pe raza fondului de vânătoare Grăjdana pe data de 20 februarie 2024.

În februarie a existat o suspiciune de PPA într-o exploataţie non-profesională din comuna Luciu, care după examinare s-a infirmat. Noi facem recomandarea de a se respecta cu stricteţe condiţiile de biosecuritate, din partea crescătorilor de suine cu predilecţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA, Iulia Moca. În acest context, inspectorii sanitar-veterinari au informat vânătorii şi crescătorii de animale privind măsurile de biosecuritate pe care trebuie să le îndeplinească pentru a preveni răspândirea virusului PPA în gospodării şi în exploataţii.

Bărbat din Reşiţa anchetat pentru că și-ar fi violat fiica vitregă