Dacă până acum certificatele verzi false erau obținute ca urmare a vaccinării fictive „la chiuvetă” ori a schimbării datelor din Registul Național de Evidență a Vaccinării, ministerul de Interne a anunțat, vineri, că a fost depistat un nou mod de operare, de data aceasta fiind implicați medicii de familie. Concret, unii dintre aceștia ar falsifica rezultatele testărilor pentru anumiți pacienți, atestând în mod nereal că sunt infectați. Astfel, pacienții ar beneficia de concedii medicale plătite și ar obține certificatul verde, document care atestă vaccinarea, testul negativ Covid sau trecerea prin boală, deși în realitate nu au avut Covid.

Astfel, în ultima perioadă, pe măsură ce tot mai mulți medici de familie au primit gratuit de la Ministerul Sănătății teste rapide pentru depistarea Covid, unii dintre ei ar falsifica rezultatele testărilor pentru anumiți pacienți, atestând în mod nereal că sunt infectați. În acest fel, pacienții respectivi beneficiază de concedii medicale plătite de 14 zile și obțin certificatul verde, deși în realitate nu au fost infectați. Reprezentantul MAI a spus că au fost începute controale la Direcțiile de Sănătate Publică pentru identificarea unor astfel de situații, care se află și în atenția Poliției.

Reamintim că marți, 16 noiembrie, procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Oradea a efectuat percheziții într-un dosar penal ce viza suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și fals, peste 2.000 de certificate de vaccinare au fost falsificate în centru deschis la Vama Petea. De altfel, cinci persoane au fost reținute, printre aceștia aflându-se doi asistenți medicali, dar și doi registratori. În urma perchezițiilor au fost  găsite sume de bani totalizând 127.000 de euro, 75.000 de lei și 1.000 de lire sterline, iar în continuare se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Persoane rămase fără certificatele verzi prin modificarea datelor informatice

Totodată, a existat și situația în care au fost modificate, fără drept, date informatice implementate în evidența persoanelor vaccinate,  rezultând astfel date ce nu ar corespunde adevărului, respectiv ar fi fost înlocuite datele persoanelor vaccinate impotriva Covid 19, cu ale unor persoane care nu au fost vaccinate în realitate, având ca scop obținerea frauduloasă a documentelor care să ateste vaccinarea, așa cum s-a întâmplat la un centru de vaccinare din Sectorul 2 din Capitală.

De asemenea, MAI reamintește că „persoanele care emit astfel de teste sau certificate false sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale şi riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar cei care cu bună ştiinţă folosesc astfel de certificate sau teste riscă pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau amendă pentru infracţiunea de uz de fals.”

Citește și: Arafat: „Medicul, clar, are obligaţia să păstreze secretul pacientului”