Raluca Turcan Școala online

Predarea online va trebui să devină o obișnuință în România, iar pentru ca acest lucru să fie posibil profesorii vor trebui să urmeze cursuri în această vară pentru a se specializa în acest tip de predare, a spus vicepremierul Raluca Turcan, care este și șeful comitetului inter-ministerial care coordonează pregătirile pentru reînceperea școlii în luna septembrie.

Raluca Turcan a declarat că în acest moment redeschiderea școlilor este puțin probabilă și că totul depinde de evoluția epidemiologică, dar că Ministerul Educației are pregătit un plan de măsuri care va fi corelat, la momentul potrivit, cu planul pregătit de Institutul Național de Sănătate publică.

„Dacă vom ajunge să avem învățământ online, acoperirea învățământului online trebuie să fie mai mare decât ceea ce avem în momentul de față, ceea ce înseamnă acoperire teritorială și existența de tehnologie, adică de tablete. Trebuie, de asemenea, să existe un conținut online și o calitate a predării mai bună, ceea ce presupune pregătirea profesorilor pe parcursul verii pentru această predare online”, a explicat Raluca Turcan.

Vicepremierul a mai adăugat că o variantă tot mai intens analizată este aceea a învățământului hibrid, 50% școală fizică, 50% școală online, deoarece este aplicat cu succes în mai multe state. Turcan atrage atenția că este nevoie nu doar de o dezvoltare a infrastructurii, ci și de educarea părinților care trebuie să fie la rândul lor pregătiți să dea o mână de ajutor profesorilor.

„Este posibil să-l aplicăm și în România pentru că este un sistem care se aplică și este funcțional în alte state în care predarea online era oarecum o normalitate. De aceea acest sistem hibrid a apărut ca propunere și din partea instituțiilor educaționale și din partea Asociației Părinților.

Problema este că acest sistem hibrid presupune ca și în zonele dezavantajate, extrem de vitregite, să fie acoperire cu internet, să existe tehnologie și profesorii să știe să predea și copiii să poată să învețe inclusiv prin sprijinul părinților, care și ei la rândul lor trebuie educați”, a mai spus Turcan.

Șefa comitetului inter-ministerial care coordonează pregătirile pentru reînceperea școlii a mai amintit că din bugetul Ministerului Educației vor fi achiziționate 250.000 de tablete care vor fi distribuite gratuit copiilor în funcție de priorități. Un alt proiect al Ministerului Educației Naționale, derulat din fonduri europene, este acela de achiziție de laptopuri.

Citește și: Statul, obligat prin lege să găsească bani pentru dotarea elevilor și profesorilor cu dispozitive electronice

HashtagNews.ro