Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Un nou studiu a descoperit că unii oameni sunt un real magnet pentru tânțari, iar această problemă are de-a face cu felul în care aceste persoane miros, transmite AP News.

De regulă, cei cu grupa sanguina 0, cei ce consumă alcool în exces, sau femeile gravide sunt persoanele cele mai ”vânate” de aceste insecte.

Totuși, cercetătorii mai au o explicație.

Oamenii de știință au descoperit că persoanele care sunt un real magnet pentru țânțari produc în piele o mulțime substanțe chimice. Acestea sunt responsabile pentru mirosul pielii și sunt produse în mod absolut natural

Prin urmare, persoanele care produc aceste substanțe chimice în piele vor fi cele mai deranjate de prezența insectelor.

Pentru a pune la încercare ”fidelitatea” țânțarilor, cercetătorii au conceput un experiment.

64 de voluntari au purtat bandane de nailon în jurul antebrațelor pentru a capta mirosurile pielii. Bandanele au fost puse în capcane separate, la capătul unui tub lung. După, au fost eliberați zeci de țânțari.

Deși par inofensive, înțepăturile de țânțari pot aduce cu ele boli serioase, precum malaria, virusul West Nile și virusul Zika

Cercetătorii au descoperit un factor comun: țânțarii au preferat oamenii care aveau niveluri ridicate ale acizilor din piele.

Această cercetare ar putea ajuta la găsirea de noi metode de a alunga țânțarii. S-ar putea să existe modalități de a schimba bacteriile din piele și de a schimba mirosurile tentante ale oamenilor”, a excplicat a spus Jeff Riffell, neurobiolog la Universitatea din Washington.